Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Proširenje EU na jugoistok će teći sporije od očekivanja

hpeu

Hrvatska Paneuropska unija (HPEU) obilježila je 25. obljetnicu svog postojanja koja je ujedno i Dan Europe okruglim stolom “Politika proširenja i susjedstva Europske unije”. Od proširenja se ne odustaje, samo ono teče sporije, poručeno je danas u Zagrebu, javlja Anadolu Agency (AA).

Andrej Plenković, hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu (EP), je kazao kako očekuje da će se proces proširenja EU nastaviti, ali ne brzo koliko bi neki hrvatski susjedi to htjeli. Kazao je kako smatra da proširenja neće biti u tekućem četverogodišnjem mandatu, barem prema izjavi predsjednika Europske komisije (EK) Jean-Claudea Junkera.

“Naša glavna zamka je, da ako kažemo političkim liderima zemalja jugoistoka Europe, da u EU neće ući 10-15 godina, ma koliko se trudili, da šaljemo osjetljivu poruku tranzicijskim zemljama”, rekao je Plenković. Dodao je kako takve poruke otvaraju prostor za djelovanje nekim drugim globalnim akterima na te zemlje.

Plenković je upozorio kako u zemljama jugoistoka Europe vlada nepostojanje dijaloga između pozicije i opozicije, pritom ukazujući na aktualne demonstracije u Srbiji nakon izbora, na ranije demonstracije u Crnoj Gori, na stanje na Kosovu, u Albaniji i Makedoniji. Upozorio je kako u nekim od tih zemalja opozicija svakih nekoliko mjeseci bojkotira rad parlamenta ili su demonstracije na cesti.

“Kad to netko gleda iz Finske, Švedske, Nizozemske, vidi da situacija nije zrela i svi će reći: ‘Dobro, neka oni još malo demonstriraju pa ćemo to u nekom drugom mandatu Europske komisije'”, poručuje Plenković.

Plenković je mišljenja kako poluge EU na spomenute zemlje treba konkretizirati kroz financijsku pomoć te kroz demokratski i ekonomski napredak.

“Najbolji aspekt četverogodišnjeg proširenja je približavanje svih zemalja jugoistoka Europe onome što se naziva ekonomsko upravljanje na razini EU”, kaže Plenković.

Ukazao je kako Hrvatska u procesu svog pridruživanja nije pažnju intenzivno obraćala na ekonomsku komponentu, pa stoga tek sada ima iznenađenje u vidu prekomjernog proračunskog deficita i makroekonomskih neravnoteža uz koje su vezane aktualne mjere Europske komisije.

Bernd Posselt, predsjednik Njemačke PEU, problem proširenja vidi u zemljama EU članicama te u potrebi uvjeravanja birača u tu potrebu, a ne u osnaženje bez proširenja.

Junkerovu izjavu da neće biti proširenja vidi kao trik i motiv za proširenje.

Govoreći o Srbiji i Crnoj Gori koje, rekao je, nemaju srednjeeuropsko naslijeđe, istaknuo je kako pregovori s njima trebaju biti čestito odrađeni po kvalitetnim kriterijima i kako u tom svjetlu brani Hrvatsku kojoj predbacuju blokadu Srbije.

Stefan Baier, novinar i publicist, jasno je istaknuo kako nitko u Europi ne želi Srbiju kao hegemona u regiji niti kao saveznika Putina kao ruskog diktatora.

Okrugli stol je održan pod vodstvom Pave Barišića, predsjednika Hrvatske paneuropske unije, u suradnji sa Zakladom Hans Seidel i pod pokroviteljstvom ministra vanjskih i europskih poslova Mire Kovača, koji nije sudjelovao zbog službene spriječenosti, kao ni predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, koji su pismima čestitali 25. rođendan HPU-u.

Okruglim stolom ujedno se obilježava 25. obljetnica Hrvatske paneuropske unije koja je osnovana 27. svibnja 1991. i Dan Europe.