Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Evropski komesar

Várhely: Evropsko vijeće želi napraviti veliki korak kako bi se proširenje EU dogodilo

Oliver Varhelyi
Foto: D. Begović/Fokus.ba

Na pitanje koje bi zemlje mogle prve pristupiti EU, Várhely je kazao da će to biti one zemlje koje prve ispune uvjete te je potaknuo političare da ubrzaju svoj rad

Evropski komesar za proširenje Olivér Várhely kazao je danas u Toledu, gdje se održava neformalni sastanak ministara vanjskih poslova zemalja Evropske unije, da se Evropsko vijeće želi angažirati i napraviti veliki korak kako bi se proširenje EU dogodilo.

Stoga je kazao da je dobrodošla vijest to što je predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel predložio proširenje Evropske unije do 2030. godine.

Spremni podržati prijedloge

-Komisija je uvijek bila spremna dati svaki prijedlog koji bi nas doveo do tamo. Ne mislim da je pitanje datuma. Mislim da je to više pitanje volje, a također i pitanje ispunjavanja uvjeta EU, ali i naših partnerskih zemalja na zapadnom Balkanu ili ostalih triju zemalja kandidatkinja – dodao je.

Ističe da je Komisija spremna podržati prijedloge kako bi se to postiglo, navodeći da preostaje da se vidi da li će se to dogoditi u oktobru s prijedlozima koje imaju, podsjećajući da je namjera postići istinsku integraciju ljudi i ekonomija u EU.

Na pitanje koje bi zemlje mogle prve pristupiti EU, Várhely je kazao da će to biti one zemlje koje prve ispune uvjete te je potaknuo političare da ubrzaju svoj rad.

-Mislim da će svi imati sve na stolu do oktobra, tako da se nadam da neće biti samo jedan zainteresiran za ovu evropsku ponudu, nego svi – kazao je.

Istaknuo je da se svaka odluka bila ona finansijska, integracijska ili iz oblasti osiguranja i zaštite potrošača donosi pojedinačno i prije samog procesa pristupanja Evropskoj uniji.