Provedba Reformske agende: BiH ostvarila dobre rezultate

wigemark-cvijanovic-zvizdic-novalic-1

Direktorica za zapadni Balkan pri Generalnoj direkciji Evropske komisije za politiku susjedstva i pregovore Genoveva Ruiz Calavera nakon sastanka sa entitetskim premijerima BiH izjavila je kako postoje “opipljivi rezultati” koje je BiH napravila u provedbi Reformske agende, javlja Anadolu Agencsy (AA).

Kako je navela Calavere, Reformska agenda na koju se BiH obavezala na putu ka Evropskoj uniji, ambiciozna je i mnogo posla tek predstoji.

“Moramo imati na umu da je Reformska agenda po svojoj prirodi jako ambiciozna. Vijesti su pozitivne za sve građane. Već sam izvijestila svoje kolege u Briselu o pozitivnim koracima kako bi se zadržao ostvareni zamah. Čast mi je reći da imamo opipljive rezultate. BiH je ostvarila dobre rezultate u poređenju sa ostatkom regije, u smanjenju stope nazaposlenosti posebno”, naglasila je Calavere.

Reformska agenda, podsjetila je Calavere, obuhvata četverogodišnji period, a usmjerena je na unaprjeđenje socio-ekonomskih prilika za građane.

Genoveva Ruiz Calavera

Genoveva Ruiz Calavera

U tom smislu, BiH je nakon ispunjenja prve, prešla na drugu fazu provedbe agende koja sadrži smanjenje broja zaposlenih u javnom sektoru, strukturalne reforme u oblasti radnog zakonodavstva, jačanje fiskalnog sistema, reforme zdravstvenog sektora i drugo.

“Zadužena sam za proces proširenja, uvjeravam vas u ime naše institucije da smo tu da pružimo podršku, ima izazova i problema, ali ne treba zaboraviti da su reforme ključne i potrebne. Unaprijed pozdravljam naše dalje aktivnosti. Sada prelazimo na drugu fazu provedbe reformske agende. Jedna od njenih važnih komponenti nezaposlenost mladih ljudi, unapredjeđenje javne uprave i drugo. Također, moram reći da smo imali danas konstruktivan sastanak u jednom duhu saradnje”, zaključila je Calavere.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvzdić podsjetio je agenda predstavlja opredjeljenje svih nivoa izvršne vlasti u BiH na provođenje reformi s ciljem kreiranja novih radnih mjesta i poboljšanje životnog standarda građana.

“Još jednom smo napravili inventuru do sada urađenih planova agende. Broj realiziranih mjesta je veći od 40 posto u posljednjih 12 mjeseci. Ciljevi su jasni, očekuje se kao rezultat – dalji ekonomski razvoj BiH, mnogo bolje poslovno okruženje, i u konačnici – nezaposlenost, kreiranje novih radnih mjesta. Dakle, konstatovali smo da se agenda provodi unutar predviđene dinamike”, naglasio je Zvizdić.

On se osvrnuo i na sutrašnje zasjedanje Vijeća za opće poslove Evropske unije gdje bi se trebala razmatrati aplikacija BiH za članstvo u EU.

“BiH je završila sve uvjete koji su pred nju postavljeni. Sva tri uvjeta smo realizovali, očekujem da će sutra BiH dobiti zeleno svjetlo, da će napori bh. vlasti biti prepoznati. Nakon toga nas očekuje veliki posao i pozivam sve da se posvetimo evropskom putu BiH”, rekao je Zvizdić.

I premijerka Republike Srpske Željka Cvijanović pohvalila je dosadašnje rezultate u pogledu provedbe reformske agende.

“Od ukupno 74 mjere, imamo visok stepen realizacije, 38 mjera je u potpunosti realizirano dok je 35 u procesu procedure, jednoj mjeri se nije pristupilo. Ukupni stepen realizacije za ove dvije godine bit će 98,6 posto, što je veliki napredak. Predstoji nam ogroman posao na racionalnizaciji javne uprave, nije stvar u brojevima već u efikanosti te strukture. Ukazala sam na to da moramo stvariti uslove za jačanje privrednog sektora i otvaranje radnih mjesta”, rekla je Cvijanović.

Da se pozitivna provedba Reformske agende u BiH najbolje očitovala u godišnjim izvještajima koji su pokazali prvi put od 2008. godine smanjenje broja nezaposlenih ljudi u Federaciji BiH, naglasio je premijer FBiH Fadil Novalić.

Potvrda dobroj provedbi Refomske agende je nedavno odobreni prošireni aranžman BiH od strane Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), rekao je Lars-Gunnar Wigemark, šef delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH.

Lars-Gunnar Wigemark

Lars-Gunnar Wigemark

“Reformska agenda je možda i najambiciozniji plan nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma. Primarni cilj je otvoriti više boljih radnih mjesta, danas smo razgovarali o daljim koracima, mi smo tu kao partneri, ali možemo pozdraviti dosadašnje rezultate”, naglasio je Wigemark.

On je izbjegao direktan odgovor na pitanje o mogućnosti održavanja referenduma u Republici Srpskoj.

Istakao je kako podržava stav visoke komesarke EU za vanjsku politiku i sigurnost Federice Mogherini i evropskog komesara za susjedsku politiku i proširenje Johannesa Hahna o tome da se “ne trebaju dizati tenzije i da se zapaljiva retorika treba odbaciti”.

“Najvažniji je napredak. Svi smo ovdje partneri, ne treba zaboraviti koliko je važno ovo što je urađeno u kontekstu reformi”, rekao je kratko Wigemark.

Izjavio je kako se sutrašnja odluka Vijeća za opće poslove EU o aplikaciji BiH za članstvo u EU “ne može predvidjeti” i da na nju neće utjecati “pojedinačna dešavanja”.

“Ne mogu predvidjeti šta će biti odluka zemalja članica sutra na zasjedanju. Aplikacija ne zavisi o pojedinčanim ljudima ni dešavanjima, riječ je o procesu. Sve aktivnosti su započete prije više o deceniju. Pokušavamo da gledamo na budućnost”, rekao je Wigemark.