EU u fokusu

Pusić pozvala EU da pronađe rješenje za izbjeglice

18/09/2015

Prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić poručila je nakon sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost kako za Hrvatsku i njeno društvo nema opasnosti od aktualne izbjegličke krize, jer se država može nositi s problemima, ali samo privremeno, zbog čega je pozvala EU da se što prije dogovori i pronađe rješenje.

“Nema nikakvih opasnosti što se javnosti tiče. Što se tiče hrvatskog društva i hrvatske situacije, mi smo u stanju nositi se s tim i pronaći rješenje. Ali, to je sve privremeno, jer ni Evropa ne može izdržati tu količinu pritiska kontinuirano”, istaknula je Pusić.

Naglasila je kako je pritisak izbjeglica takav da ga se ne može izdržati, zbog čega je njemački ministar vanjskih poslova Frank Walter Steinmeir trenutno u Turskoj kako bi “na izvoru problema” pokušao postići dogovor.

Taj je sastanak, dodala je, priprema za Evropsko vijeće koje “mora naći i definirati zajedničko rješenje i odgovor na ovu situaciju”. Pusić je naglasila kako aktualni problemi s izbjeglicama predstavljaju pritisak za Hrvatsku, ali samo momentalni i tranzitni, s obzirom da izbjeglice ne žele tražiti azil u Hrvatskoj niti Mađarskoj i Sloveniji, već žele dalje u Europu, uglavnom Njemačku i Švedsku.

“To je pritisak na Hrvatsku, ali nije neka opasnost za nas. Ali, ukoliko se ne pronađe zajedničko rješenje Evrope, za neke europske zemlje to bi mogao postati neizdrživ pritisak. Zato Europa treba ne samo tražiti zajednički dogovor i rješenje, nego i sa svojim susjednim partnerima, dakle zemljama u neposrednom susjedstvu Europe koje imaju najveći broj izbjeglica na svom teritoriju, a to su Turska, Libanon i Jordan”, kazala je Pusić.

Ministar odbrane Ante Kotromanović ponovio je kako su njegovo Ministarstvo i Oružane snage spremne uključiti se u rješavanje izbjegličke krize ako za to bude potrebe.

“Ako bude tako da se uključi MORH, odnosno Oružane snage mi to napravimo vrlo brzo”, rekao je.

Ipak, vjeruje da za to neće biti potrebe, te da će sistem funkcionirati što je moguće duže i bolje. “Nadam se da će Mađari shvatiti da nema smisla zatvarati granice. Ako je Njemačka stvorena za te ljude, nije razumljivo zašto su Mađari toliko uporni. To je ključno pitanje”, poručio je Kotromanović.

Ustvrdio je kako se treba vršiti pritisak na Grčku odakle dolazi najveći broj izbjeglica.

“Oni su prva odbrana Schengena, ali oni to ne rade. Tražit ćemo od EU da kaže – sada ćemo primiti te ljude ili nećemo primiti i nakon toga napraviti jedan ozbiljan plan kako štititi EU”, istaknuo je.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.