Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Put do efikasnijeg ispunjavanja obaveza BiH kao članice VE

Сарајево – Црнадак – Јагланд

Cilj Akcionog plana je pružanje podrške BiH u ispunjavanju preostalih postprijemnih zakonskih i konkretnih obaveza kao države članice Vijeća Evrope, poručili su ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i predsjedavajući Komiteta ministara Vijeća Evrope Igor Crnadak i generalni sekretar Vijeća Evrope Thorbjørn Jagland u obraćanju povodom predstavljanja Akcionog plana Vijeća Evrope za BiH (2015 – 2017) u Ministarstvu vanjskih poslova BiH, javlja Anadolu Agency (AA).

Akcioni plan predstavlja strateški i sektorski programski instrument koji omogućava inkluzivan i koherentan pristup saradnji VE i BiH.

Ministar Crnadak je podsjetio da je cilj Akcionog plana da pruži podršku BiH u ispunjavanju preostalih postprijemnih zakonskih i konkretnih obaveza kao države članice Vijeća Evrope i da pomogne da se zakoni, institucije i prakse BiH dodatno usklade sa evropskim standardima u oblasti ljudskih prava, vladavine prava i demokratije.

Crnadak je istakao da aktivnosti u vezi s pokretanjem Akcionog plana BiH i VE nemaju nikakve veze sa predsjedavanjem BiH Vijećem Evrope.

“Akcioni plan je u fazi usaglašavanja i dogovaranja već dvije godine. Mislim da je dobar znak i signal da smo došli do dokumenta koji danas možemo da predstavimo i sa kojim možemo da započnemo implementaciju. Glavni cilj Akcionog plana je da pomogne BiH da precizno definiše aktivnosti, rokove, finansijski okvir, nosioce pojedinih aktivnosti i da se kroz takav rad dođe do efikasnijeg ispunjavanja naših obaveza kao članice VE”, poručio je Crnadak.

Prema njegovim riječima, važno je napomenuti da su u Akcioni plan bili upućeni svi, svi nivoi vlasti u BiH i Vijeće Evrope.

“Mi smo pored generalnih prioriteta izdvojili neke koji su nam posebno važni i vrlo je bitno reći da će to biti završetak ili nastavak reforme pravosuđa, borba protiv korupcije, organizovanog i privrednog i cyber kriminala jer je pitanje korupcije i organizovanog kriminala u našoj zemlji ogroman problem i u RS-u i Federaciji BiH bez velike razlike i zato ćemo na to biti posebno fokusirani. Pored toga, sloboda medija, informatičko društvo, prevazilaženje podjela unutar zajednice i generalno jedna veća uključenost u demokratske procese svih članova društva”, poručio je Crnadak.

Spomenuo je i neke stvari koje nisu među prioritetima, a također su važni u Akcionom planu, a to je promocija jednakih mogućnosti za žene, promocija mladih i politika za poboljšanje njihovog položaja, zatim pitanje Roma i drugih ugroženih grupa u cilju veće društvene kohezije i čitav niz drugih stvari.

Ministar Crnadak kaže da sloboda medija u BiH nije dobra i da je odgovornost svih na važnim pozicijama u BiH da zajednički rade da povećavanju slobode i uloge medija.

Ističe da ovaj Akcioni plan ima jasnu finansijsku podršku.

“Predviđeno je da jedan dio sredstava dođe iz VE, a jedan iz zemalja donatora raznih međunarodnih organizacija i jedan dio projekata će se implementirati zajednički iz VE i EU. Sva ova sredstva će biti iskorištena na različitim nivoima vlasti. Finansijski okvir, kad se sve zaokruži, bi trebao da bude blizu 20 miliona eura”, istakao je Crnadak.

Odgovarajući na novinarsko pitanje o tome kako postoje negativne reakcije na predsjedavanje BiH Vijećem Evrope Crnadak kaže da “BiH razumije svoje obaveze prema VE kao i implementiranje presude ‘Sejdić-Finci'”.

Thorbjørn Jagland izrazio je zadovoljstvo što je ponovo u BiH te da “BiH u ovom trenutku najviše treba da stvori novu nadu, a da stvori tu novu nadu mora stvoriti novu energiju, a da bi se ostvarilo potrebno je da se otvore nova radna mjesta”.

“Da bi se to moglo postići, potrebne su određene ekonomske aktivnosti, a sve to pokazuje koliko je izuzetno važno da se krene u borbu protiv problema, koji moram da kažem, jeste prisutan ovdje, ali i u mnogim drugim zemljama u svijetu. Dakle, da se aktivno krene u borbu protiv korupcije”, poručio je Jagland.

Prema njegovim riječima, to je jedna od osnova za sve stvari koje je spomenuo jer bez borbe protiv korupcije se ne mogu privući nove investicije.

Jagland ističe da iskustvo pokazuje da bez nezavisnog i djelotvornog pravosuđa, bez slobodnih medija, nije moguće boriti se protiv korupcije, domaćeg i međunarodnog kriminala.

Govoreći o predsjedavanju BiH Vijećem Evrope, Jagland kaže da predsjedavanje Komitetom VE ide abecednim redom pa je došao red i na BiH.

Prema njegovim riječima, mnoge države članice imaju mnoge probleme, ali postoji “crvena linija” koju ne prelaze, a to je da nijedna država članica nije nikada rekla da ne želi izvršiti neku presudu, kao što to nije učinila ni BiH.