EU u fokusu

direktorica Vanjskopolitičke inicijative u BiH

Ramić-Mesihović: Debakl politike Therese May

17/01/2019

Smatra da je situacija u koju se dovela Velika Britanija vrlo neizvjesna te da niko ne zna šta će se desiti

Neodobravanje plana premijerke Therese May istupanje Velike Britanije iz Evropske unije predstavlja debakl njene politike i u sadržaju i u načinu na koji je djelovala – kazala je Feni direktorica Vanjskopolitičke inicijative u BiH Lejla Ramić-Mesihović.

Iako je May sinoć “preživjela” glasanje o povjerenju, Ramić-Mesihović je naglasila je da to potvrđuju i rezultati glasanja u Parlamentu Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije u kojem je iz diskusije bilo potpuno jasno da su političke partije još više udaljile stavove u vezi sa osnovnim elementima BREXIT-a.

Smatra da je situacija u koju se dovela Velika Britanija vrlo neizvjesna te da niko ne zna šta će se desiti.

Ukoliko se bude išlo u smjeru Brexita bez dogovora sa Evropskom unijom, Ramić-Mesihović smatra to bi moglo da ide na veliku štetu privrede Velike Britanije, ali isto tako bi otvorilo druge probleme kao što je problem Sjeverne Irske.

Nadalje, ukoliko problem Sjeverne Irske eskalira, Ramić-Mesihović kaže da bi Škotska mogla tražiti otcjepljenje od Velike Britanije kako bi ostala unutar okvira Evropske unije.

Kao drugu opciju, Ramić-Mesihović je navela ostanak Velike Britanije u Evropskoj uniji, ali je istakla da će tada Velika Britanija morati objašnjavati svom narodu zašto je došlo do situacije da većinska volja koja je iskazana na referendumu o istupanju iz EU, ipak neće biti poštovana.

Ramić-Mesihović je zaključila da EU nije raspoložena da revidira bilo kakav dogovor i da pruža dodatni manevarski prostor ‘prebacivši loptu’ u polje odlučivanja unutar Velike Britanije na način da im je iz Brisela poručeno da prvo trebaju odlučiti šta žele, pa tek onda da se vrate.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.