Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Raspravom o Erasmus + programu obilježen Dan Evrope

Panel diskusija Erasmus333

Panel diskusija o Erasmus + programu, njegovim prednostima i dostignućima održana je danas na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu u povodu obilježavanja Dana Evrope i 30. godišnjice Erasmus + programa.

– Erasmus + jedan je od najuspješnijih programa koji je pokrenula Evropska unija. On je mnogo više od programa razmjene studenata, doprinosi razvoju akademskih i socijalnih vještina, proširuje vidike, omogućuje upoznavanje novih akademskih kultura, nakon čega studenti mogu primjeniti stečene vještine u svojoj domovini. Mi se oslanjamo na vas, studente, da povedete BiH ka EU. Vaša generacija je ta koja će imati koristi od članstva u EU – rekao je zamjenik šefa Delegacije Evropske unije u BiH Khaldoun Sinno.

Panel diskusiju započeo je ambasador Republike Italije u BiH Nicola Minasi koji se prisjetio mogućnosti koje mu je otvorilo njegovo Erasmus iskustvo.

– Kada sam se vratio s Erasmus programa razmjene, odlučio sam osnovati udruženje političkih nauka, zajedno s nekoliko mojih kolega studenata. U kasnijoj fazi, ovo udruženje je preraslo u međunarodno udruženje političkih nauka. Ovo je samo primjer šta studenti mogu učiniti kada se ujedine – istakao je ambasador Minasi, dodavši da je Erasmus + program alat koji može učiniti da se ideje ostvare.

Panelistica, profesorica na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu Nedžma Džananović Miraščija predstavila je zajednički master program iz oblasti političkih nauka ”Integracije i upravljanje”, finansiran u sklopu Erasmus + programa. Naglasila je da je prvi poziv za prijave otvoren do 21. maja ove godine.

Učesnici diskusije su imali priliku da pogledaju inspirativnu video prezentaciju studenta novinarstva iz Sarajeva Samira Beharića, koji je opisao svoje iskustvo u Rimu, gdje se trenutno nalazi u sklopu Erasmus + razmjene.

Ostali bivši stipendisti Erasmus+ programa koji su učestvovali u panel diskusiji Lejla Lizda, Hidajeta Kurtić, i Enrico De Muja iz Bolonje, naveli su da je ovaj program razmjene pozitivno utjecao na njihove živote, te im omogućio da postanu najbolji Erasmus+ ambasadori u svojim zemljama.

Program Erasmus 2017. godine slavi 30. godišnjicu. Započeo je kao program mobilnosti u visokom obrazovanju, a od tada se razvio u široki program koji podržava studente, učenike, volontere, pripravnike, nastavnike, osobe koje rade s mladima, sportaše te obrazovne ustanove i druge organizacije koje rade u području obrazovanja, osposobljavanja, mladih i sporta, saopćeno je iz EU Info Centra.