Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Razlaz Velike Britanije i EU bi mogao trajati sedam godina

tusk333

Ukoliko se građani Velike Britanije 23. juna na referendumu budu izjasnili za izlazak njihove zemlje iz EU razlaz bi mogao trajati i do sedam godina, izjavio je predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk, prenosi Anadolu Agency (AA).

Nakon posljednjih anketa koje pokazuju da će rezultat referenduma ovog mjeseca biti tijesan i nastojanja birača da razumiju šta bi u praksi značilo da Britanija napusti Uniju, Tusk je odbacio tvrdnje zagovornika Brexita da bi dogovor s 28-članim blokom nakon izlaska mogao biti postignut veoma brzo.

Tusk je u intervjuu za njemački dnevnik “Bild”, čiji će cijeli sadržaj biti objavljen u ponedjeljak, rekao da čak i kad bi pregovori bili završeni u roku od dvije godine, ratifikacija novog britanskog statusa bi mogla trajati duže.

“Svaka od 27 zemalja članica, kao i Evropski parlament, morali bi odobriti ukupan rezultat. To bi trajalo najmanje pet godina, bojim se, bez ikakvog zagarantovanog uspjeha”, kazao je Tusk, prenosi “The Guardian”.

Britanski premijer David Cameron u nedjelju je na BBC-u također upozorio na “izgubljenu deceniju” u slučaju da njegova država napusti Evropsku uniju.

“Ako Britanci na referendumu 23. juna glasaju za izlazak, posljedica toga bila bi izgubljena decenija za Ujedinjeno Kraljevstvo po pitanju ekonomskog rasta, investicija i društvenih izdataka”, smatra Cameron.