Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Regionalni forum mladih, simulacija sjednice Evropskog parlamenta

mladi_eu_studenti

Regionalni forum 2016., koji je organizirala asocijacija Evropski parlament mladih u Bosni i Hercegovini, održan je 11.,12. i 13. novembra u Sarajevu.

Ovakvi formi su simulacija rada Evropskog parlamenta, pa su učesnici koji su ‘glumili’ članove tog parlamenta, podijeljeni po ‘komitetima’, kandidirali i razmatrali teme koje smatraju da zavređuju pažnju. Ovoga puta su među domaćim temama bile integracija Roma u bh. društvo i redukcija pitke vode u glavnom gradu BiH.

Organizator Emin Hodžić, ujedno član Evropskog parlamenta mladih u BiH, danas je po okončanju foruma izjavio Feni da je učestvovalo više od 50 mladih delegata iz mnogih srednjih škola centralne Bosne te da su imali priliku naučiti strukturu i osnovu funkcioniranja Evropskog parlamenta.

Pridružili su im se vršnjaci iz Pakistana, Indije, Sjedinjenih Američkih Država i Slovenije, dok su koordinatori bili iz Srbije i Makedonije.

Evropski parlament mladih u BiH dio je mreže neprofitnih i nevladinih organizacija u 41 zemlji svijeta.

Više puta se desilo da su inicijative mladih, potekle iz ovakvih foruma u vidu rezolucija zasnovanim na lokalnim i evropskim pitanjima, poslužile Evropskom parlamentu u vidu smjernica odgovarajućim vladinim institucijama da rješavaju markirane probleme.

Evropski parlament mladih u BiH osnovan je 2013. godine. Najznačajniji cilj je podstaći razmišljanje o aktuelnim socijalnim i kulturnim problemima, kao i promovirati demokratske vrijednost te uticaj na mlade ljude neformalnim i inovativnim metodama.

Više od 1.800 mladih je uključeno u ovu asocijaciju u BiH, kazao je Emin Hodžić.