Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

“Austrijsko pooštravanje pograničnih kontrola pokušaj propagande”

Matteo Renzi

Premijer Italije Matteo Renzi nazvao je pooštravanje mjera, koje susjedna Austrija planira uvesti na graničnom prelazu s Italijom, kako bi spriječila mogući priliv migranata, “čistim pokušajem propagande”, prenosi Anadolu Agency (AA).

Obraćajući se članovima Donjeg doma italijanskog parlamenta Renzi je kazao da granični prelaz Brenner, koji povezuje Austriju i Italiju predstavlja, “simbol prijateljstva i dijaloga, a njegovo zatvaranje je malo više od provokacije.”

“To su potezi koji se čine u strahu. Kada se poigravate s prošlošću rizikujete jačanje onih koji su dobri u uzburkavanju prošlosti”, poručio je Renzi.

Austrija je najavila da planira uvesti oštrije kontrole na graničnom prelazu Brenner, uključujući i nekoliko kontrolnih punktova, zbog zabrinutosti da bi zatvaranje balkanske rute povećao broj migranata koji se, novom rutom kroz Italiju, nastoje domoći razvijenih zemalja zapadne Evrope.

Evropska komisija (EK) predložila je danas da se Njemačkoj, Austriji, Švedskoj, Danskoj i Norveškoj dopusti da još šest mjeseci primjenjuju mjere pogranične kontrole kako bi što efektivnije kontrolisale priliv migranata.

Izvršno tijelo EU dalo je takav prijedlog budući da Grčka još uvijek nije u mogućnosti da na odgovarajući način kontroliše svoju granicu, zbog čega su pet pomenutih država i uvele kontrolu ličnih dokumenata na svojim granicama.