Upozorili Mogherini na opasnost stvaranja novih “terorističkih država”

moherini_rouhani

Iranski predsjednik Hasan Rouhani upozorio je danas da ako se ne bude vodila ozbiljna borba protiv terorizma, u regiji bi se mogle pojaviti neke nove “terorističke države”, prenosi Anadolu Agency (AA).

Rouhani je danas u glavnom gradu Teheranu primio visoku predstavnicu EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Federicu Mogherini.

U saopćenju iz Ureda predsjednika Irana navedeno kako je Mogherini stigla u posjetu Iranu i sastala se sa predsjednikom Rouhanijem s ciljem pronalska rješenja za sirijsku krizu.

“U slučaju da se ne bude vodila ozbiljna borba protiv terorizma u Siriji i Iraku, u regiji do Sjeverne Afrike bi se mogle pojaviti neke nove terorističke države”, rekao je Rouhani tokom sastanka, te pozvao EU da vrši pritisak nad zemljama koje daju podršku terorizmu.

Rouhani je također kazao kako postoje određene poteškoće kada je u pitanju implementacija nuklernog sporazuma, poručivši da se Iran pridržava obaveza zadatih sporazumom i da to očekuje i od druge strane.

Mogherini je istakla kako se EU drži sporazuma o nuklearnom programu te da pridaje veliku važnost ekonomskim odnosima sa Iranom.

“EU je odlučna u jačanju ekonomskih odnosa sa Iranom kako bi istovremeno bili zaštićeni zajednički interesi”, istakla je Mogherini.