EU u fokusu

Rupel: za izbjeglički val odgovorna Merkel

13/11/2015

Bivši slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel kazao je u petak da izbjeglički val, koji je u rujnu potaknula njemačka kancelarka Angela Merkel, ugrožava države u jugoistočnoj Europi, s čime se složilo više istaknutih sudionika u okviru panela na Slovenskoj televiziji.

Rupel je rekao da je takva liberalna politika prema migrantima ugrozila zemlje kojima prema Njemačkoj prolazi izbjeglička balkanska ruta. Slovenska vlada je pogriješila što je svoj vojni brod Triglav poslala u misiju patroliranja i traženja izbjeglica između Sicilije i Lampeduse, u talijanskim vodama, iako od tamo Sloveniji ne prijeti izbjeglički val, te da bi brod u dogovoru s NATO savezom i zemljama tog područja trebalo radi kontrole izbjegličkog vala uputiti u Egejsko more, smatra Rupel.

Više istaknutih sudionika panela složilo se da se politika otvorenih vrata u Njemačkoj završava te da je Merkel previše “skrenula ulijevo” politikom prema izbjeglicama i svojoj zemlji donijela velik trošak, zbog čega joj je jako pala popularnost, koja je ovog ljeta bila na vrhuncu, te da se ponašala kao “majka Terezija”.

“Ovo što se događa, to europske vrednote stavlja na test. Što su te vrednote?Mi moramo braniti ono što je supstancija našeg načina života. Tu supstanciju migranti za sada ne ugrožavaju, ali ako se balkanski džepovi napune migrantima, opet bi moglo doći do krize koju poznamo iz 90-ih godina”, kazao je Rupel. Dodao je da se ne može dopustiti da dođe do raspada Europske unije i da su se do sada sve takve najave pokazale pogrešnima.

Rupel, nekadašnji slovenski ministar vanjskih poslova, slovi kao zagovornik strateškog savezništva Europe i SAD. Na mjestu šefa diplomacije proveo je oko 12 godina u više vlada, a sada je član konzervativne stranke bivšeg premijera Janeza Janše.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.