Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Putin: Operacije u Siriji su dobro isplanirane

putin

Ruski predsjednik Vladimir Putin u intervjuu za Anadoliju je kazao kako je projekat Turski tok od zajedničko interesa Rusije i Turske te da “nema potrebe dramiti” kada je u pitanju situacija u Ukrajini.

U vezi s projektom “Turski tok” kazao je kako je taj projekat u skladu s interesima i Rusije i Turske, ali i da nije moguće odjednom razviti tako veliki projekat.

“Najvažnije je da je ovaj projekat u skladu s interesima Rusije i Turske. Dijelim mišljenje svog kolege turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana”, naveo je Putin u intervjuu pisanim putem za AA i Interfax povodom samita G20 koji će biti održan u Antaliji.

Putin je govorio i sankcijama Zapada, ruskim zračnim udarima u Siriji i pitanju Ukrajine.

Na pitanje da li je Rusija predvidjela negativne i oštre reakcije na zračne intervencije u Siriji , Putin je istakao kako je Rusija ranije obavijestila i SAD i NATO o vojnim operacijama.

Kako je kazao Putin, oni su se nadali “da će se ostvariti bliska koordinacija na visokom vojnom nivou sa međunarodnom koalicijom protiv ISIS-a. Međutim, američki i zapadni partneri su tome sumnjičavo pristupili”.

“Mi smo prilikom izvođenja operacija spremni na uvažavanje svakih potvrđenih informacija o položajima terorističkih grupa. Imamo iskustva čak i u saradnji sa Slobodnom sirijskom vojskom (FSA). Ruske zračne snage su pogodile nekoliko meta koje je FSA obilježila. Nismo gađali ciljeve koje je FSA označila svojima što isključuje i bombardovanje umjerene opozicije i civila”, naveo je Putin.

Ruski predsjednik je dodao kako su vojne operacije u Siriji prethodno isplanirane do najsitnijih detalja. Pored toga, detaljno su isplanirani i svi resursi potrebni za izvođenje operacija.

U vezi sa situacijom u Ukrajini Putin je kazao kako “nema potrebe dramiti” oko stanja na istoku te zemlje jer se puštuje sporazum iz Minska, ali rizik od negativnog razvoja događaja uvijek postoji.