Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Rusija najavila odgovor na produženje sankcija EU

Medvedev1111

Ruski premijer Dmitrij Medvedev zatražio je od članova vlade da izrade nacrt prijedloga odgovora na današnju odluku Vijeća Evropske unije da produže sankcije prema Moskvi do kraja ove godine.

Medvedev je na današnjoj sjednici kabineta Vlade od svog zamjenika Sergeja Prihodkoja zatražio da pripremi nacrt reakcije i preventinvnih mjera, koji će on potom predati predsjedniku države Vladimiru Putinu.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov je izjavio da će Rusija pooštovati princip reciprociteta u odgovaranju na sankcije iz Brisela.

I rusko Ministarstvo vanjskih poslova je reagiralo na današnju odluku zvaničnika EU da produže sankcije prema Rusiji i pozvala ih da narodima članica Unije objave štete koje oni trpe zbog pomenutih sankcija prema Moskvi.

Šefovi diplomacije članica Evropske unije su na današnjem zasjedanju u Luksemburgu usvojili odluku o nastavku sankcija prema Rusiji, a zbog toga što zvanična Moskva nastavlja obnašati ulogu “destabilizatora“ situacije u susjednoj Ukrajini, odnosno njenim istočnim dijelovima.

EU je u julu prošle godine uvela jednogodišnje sankcije prema Rusiji, a dodatno in pooštrila u septembru. Neposredno prije isteka vremenskog roka sankcija, danas je taj rok produžen do početka naredne godine.