SAD optimistične po pitanju obnavljanja sankcija EU prema Rusiji

Victoria Nuland

U Sjedinjenim Američkim Državama vlada optimizam da će Evropa obnoviti sankcije protiv Rusije na sastanku Vijeća Evrope krajem mjeseca, javlja Anadolu Agency (AA).

“Oprezno smo optimistični da će se zemlje Evropske unije ponovo odlučiti za sankcije krajem juna”, rekla je Victoria Nuland iz Senatovog komiteta za vanjske odnose i dodala:

“Zato što oni vide isto što vidimo i mi, a to je da je sporazum iz Minska daleko od implementacije na terenu i to bilo koja od njegovih komponenti.”

Ona je rekla i da će SAD iskoristiti predstojeći samit NATO-a u Varšavi, da se obrati saveznicima da svojim sposobnostima odvrate Rusiju u kontekstu navodnih kršenja sporazuma o kontroli naoružanja. Prema Nuland, SAD također rade sa svojim saveznicima na tome da se “izvrši pritisak na Rusiju u odnosu na povrede”.

Dodala je da članice NATO-a moraju uraditi mnogo više kako bi primorali Rusiju i separatiste da se okonča nasilje kako ni se omogućilo da sporazum iz Minska može biti u potpunosti implementiran.

Što se tiče aneksije Krima, Nuland je rekla da će SAD i EU zadržati sankcije “dok Krim s pravom ne bude vraćen Ukrajini”.

Zaraćene strane u Ukrajini su se prošle godine u Minsku složile da prihvate dogovor o sveobuhvatnom prekidu vatre, ali sporazum je imao malo efekta na terenu. Eskalacija borbi prošlog mjeseca dovela je do zabrinutosti kada je riječ o sporazumu iz Minska.

Prema Ujedinjenim nacijama od aprila 2014. godine u sukobima u istočnoj Ukrajini je stradalo više od 9.000 ljudi.