SAD pozdravio uspješnu ulogu Hahna u postizanju dijaloga

hahn-makedonija

Američki State Department pozdravio je uspješno posredovanje europskog komesara Johanes Hahna između najvećih makedonskih političkih stranaka i postizanje dogovora o normalizaciji političkog stanja u Makedoniji, javlja Anadolu Agency.

Na redovnoj konferenciji za štampu State Department-a portparolka Mery Harf izjavila je da se komesar Hahn sastao sa zamjenikom državnog sekretara SAD-a Antony Blinckenom, pri čemu se razgovaralo o evropskoj politici prema državama u susjedstvu, uključujući i Makedoniju.

“Zamjenik sekretara Blincken se sreo s komesarom Evropske unije Hahnom radi razgovora o samitu Istočnog partnerstva Evropske unije koji se održao u Rigi i posebno se fokusirao na Ukrajinu, Gruziju, Srbiju, Makedoniju, BiH i Moldaviju. U vezi s Makedonijom, zamjenik sekretara je pozdravio uspješne napore komesara Hahna i ujedno pozdravio lidere makedonske vlade i opozicije koji su reafirmirali svoju posvjećenost euroatlanskim principima, međuetničkim i dobrosusjedskim odnosima, u isčekivanju prijevremenim izbora koji će se održati do kraja aprila 2016. godine. Zamjenik sekretara je podvukao da put napretka Makedonije neće biti lak, ali da će SAD, zajedno sa našim evropskim partnerima, biti aktivno angažirane, a da se podrži Makedonija u rješavanju ovih izazova i ispunjenje cilja euroatlanske integracije”, izjavila je portparolka Harf.

Europski komesar Hahn je u višednevnoj posjeti Vašingtonu gdje se sastao s američkim zvaničnicima angažiranim za balkanska pitanja.