Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

brisel

Samit lidera EU-a: Prioritet je jačanje evropske ekonomije

angela merkel – eu

Njemačka kancelarka Angela Merkel je prije samog samita novinarima kazala da i dalje podržava Manfreda Webera, vodećeg kandidata konzervativaca, Evropske narodne stranke (EPP), za poziciju predsjednika Evropske komisije

Lideri zemalja članica Evropske unije (EU) okupili su se na nezvaničnom samitu u Briselu kako bi nakon izbora za Evropski parlament razgovarali o kandidatima koji bi preuzeli ključne pozicije u institucijama EU-a, javlja Anadolu Agency (AA).

Njemačka kancelarka Angela Merkel je prije samog samita novinarima kazala da i dalje podržava Manfreda Webera, vodećeg kandidata konzervativaca, Evropske narodne stranke (EPP), za poziciju predsjednika Evropske komisije.

Istakla je da će svakako biti nastavljeni pregovori o tome do 20.-21. juna kada će se održati glavni samit EU-a.

Predsjednik Francuska Emmanuel Macron je kazao da se Evropa treba hitno posvetiti određenim problemima i izazovima, uključujući i klimatske promjene.

Naglasio je da je prioritet jačanje evropske ekonomije, te da su potrebne i određene promjene u oblasti odbrane, imigracija i sigurnosti granica.

Istakao je da će za poziciju predsjednika Evropske komisije podržati “iskusnog” i “pouzdanog” kandidata, ne spominjući konkretna imena.

“Danas ne želim govoriti o imenima. Želim se fokusirati na projekte, prioritete i kriterije”, kazao je Macron novinarima.

Dva dana nakon evropskih izbora, čelnici zemalja članica Evropske unije sastaju se danas u Briselu. Glavne teme razgovora su rezultati izbora i raspodjela ključnih pozicija unutar institucija EU-a.