Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sankcije Rusiji produžene do kraja januara 2016.

192625586

Ambasadori 28 država članica Evropske unije “konsenzusom” su odobrili u srijedu produženje ekonomskih sankcija Rusiji do 31. januara 2016. godine, izjavio je jedan evropski izvor.

Ove sankcije, koje pogađaju čitave dijelove ruske ekonomije, među kojim su bankarski sektor, odbrana i nafta, koji su spriječeni da se financiraju na evropskim tržištima, ističu krajem jula.
Evropljani su uveli snakcije Rusiji zbog njenog podržavanja separatističkih boraca na istoku Ukrajine.

– Cilj je da evropski ministri vanjskih poslova iznesu ovu odluku u ponedjeljak prilikom mjesečne sjednice u Luxembourgu za vrijeme glasanja bez razgovora, precizirao je jedan evropski izvor.

– Ovo je provođenje odluke šefova država i vlada donesene u martu – kazao je jedan diplomatski izvor.

Sporazum o primirju potpisan u februaru predvidio je progresivne mjere do kraja godine, kako bi se okončao sukob između proruskih separatista i Kijeva u kojem je za više od godinu dana bilo 6.400 mrtvih.

Ideja je da se mjere produže do kraja januara kako bi se procijenilo provođenje sporazuma iz Minska koji ističe krajem decembra.

Dvije strane su u utorak započele nove razgovore, bez većih pomaka, dok se socijalno-ekonomskim mjerama predviđenim u sporazumu iz Minska nikada nije uistunu pristupilo.