Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Šanse za sporazum Turske i EU teške, ali ne i nemoguće

stoltenberg davutoglu

Turska ne namjerava upućivati nove zahtjeve na sastanku s čelnicima EU o migrantskoj krizi i vidi šanse za finaliziranje sporazuma kao teške ali ne i nemoguće, izjavio je Reutersu u četvrtak visoki turski zvaničnik.

Ukoliko bude novih prijedloga s evropske strane, Turska bi raspravljala o njima, kazao je zvaničnik, dodajući da zemljama kao što je Kipar ne treba dopustiti da blokiraju napredak.

– Bit će teško doći do rezultata na ovom samitu, ali ne i nemoguće. Razlog leži u tome što su brojni akteri na strani EU – izjavio je zvaničnik Reutersu, govoreći pod uslovom da ostane anoniman uoči osjetljivih razgovora.

– Nekim zemljama ne bi trebalo dopustiti da se ponašaju na način koji blokira napredak – kazao je zvaničnik, odgovarajući na pitanje da li tinjajući spor između Ankare i male ali glasne članice EU, Kipra, ometa postizanje sporazuma.

Čelnici EU u četvrtak se sastaju u Bruxellesu kako bi se dogovorili o sporazumu koji će ponuditi Turskoj naredni dan i koji bi osigurao obavezivanje Ankare na shemu koja ima za cilj suzbiti priliv migranata na grčke otoke.

Doručak je zakazan za petak s turskim premijerom Ahmetom Davutogluom, tokom koga se predsjednik Evropskog vijeća Donalfd Tusk nada da će finalizirati sporazum s turskim premijerom čiji je nacrt usvojen na posebnom samitu EU i Turske prije deset dana.

Drugi zvaničnik iz ureda Davutoglua izjavio je da “nema ustručavanja” s turske strane oko odlaska u Bruxelles, u odgovoru na pitanje da li će turska delegacija prisustvovati samitu samo u slučaju da bude sigurna u postizanje sporazuma.

Prvi zvaničnik izjavio je da tokom Tuskove posjete Ankari u ovoj sedmici nisu u potpunosti riješena sporna pitanja oko sporazuma, ali da je to bila “izuzetno značajna posjeta” i da je od vitalnog značaja da se kanali komunikacije ostave otvorenim.