Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Šarović i Crnadak o obustavi trgovačkih povlastica BiH

mirko sarovic (1)

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović i ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak danas su novinarima u Sarajevu prokomentirali odluku Evropskog parlamenta, kojom je uslijedila obustava trgovačkih povlastica BiH zbog njenog odbijanja da prilagodi svoj Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) činjenici da je Hrvatska postala članicom EU.

– To je mjera koja je ranije najavljena, te za nas nije nikakvo iznenađenje. Radi se o autonomnim mjerama Evropske unije – privilegijama i benefitima za bescarinski izvoz voća i povrća u EU – kazao je Šarović.

Istakao je da nije stavljena nikakva zabrana navodeći da je odluka važila do 31. decembra 2015. godine i nije produžena.

Šarović je uvjeren da će odluka biti produžena, jer je „jasno da Evropska komisija uslovljava s adaptacijom SSP-a“.

– Onog trenutka kada se izvrši adaptacija SSP-a, završe pregovori i usaglasimo sve oni će razmotriti mogućnosti daljih privilegovanih mjera bescarinskog izvoza voća i povrća u EU – rekao je Šarović.

Naglasio da u javnosti možda postoji jedna vrsta zabune o tome da se radi o zabrani, suspenziji kazni ili nekim mjerama protiv BiH, naglašavajući da jednostavno odluka nije produžena.

– Predsjedništvo je usvojilo novu pregovaračku poziciju svojim zaključkom. Usvojili smo i imenovali novog pregovarača da ćemo pristupiti adaptaciji SSP-a, a o tome ne mogu sada govoriti kako će sve to da izgleda – rekao je Šarović.

U tom smislu, ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak kazao je da je Evropski parlament izglasao obustavu trgovačkih povlastica BiH iz razloga što nije postignut dogovor o tome kako prilagoditi SSP s obzirom na ulazak Hrvatske u EU.

– Očekujem da će taj problem biti riješen. To nam je trenutno jedan od glavnih prioriteta u odnosu s Evropskom komisijom. Već u narednim danima očekujem da taj proces započne, jer je takav dogovor da za sedam do deset dana sjedne pregovaračka ekipa iz BiH i Evropske komisije – poručio je Crnadak.

Ako BiH ne pristane na prilagodbu svog SSP-a, od 1. januara sljedeće godine suspendiraju se autonomne trgovačke povlastice sve do prilagodbe.

BiH, kao i druge zemlje iz Procesa stabilizacije i pridruživanja, ima asimetrični trgovački režim s EU, koji joj daje mogućnost da bez carina izvozi u prvom redu određene poljoprivredne proizvode.