Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Crnadak sa Brendeom: Norveška snažno podržava evropski put BiH

brende – crnadak1
FOTO: I. Kralj

Norveška snažno podržava Bosnu i Hercegovinu na njenom putu ka članstvu u Evropsku uniju (EU) i između ove dvije zemlje nema otvorenih pitanja, poručeno je danas u Sarajevu nakon sastanka ministra vanjskih poslova BiH Igora Crnatka i ministra vanjskih poslova Kraljevine Norveške Borgeom Brendeom, javlja Anadolu Agency (AA).

Crnadak je istakao da je za BiH današnja posjeta veoma važna posjeta, jer je posljednji put norveški ministar bio u zvaničnoj posjeti prije 13 godina.

“Mi imamo veoma dobre odnose, bez ikakvih otvorenih pitanja, poteškoća. Razgovarali smo o situaciji u Jugoistočnoj Evropi. Prenio sam naš stav da BiH mnogo ulaže u regionalni mir, stabilnost, regionalnu saradnju, razvoj. Da, prije svega, stubove te stabilnosti vidimo u cijeloj JI Evropi, Srbija, Hrvatska, BiH, ali isto tako u jednom pozitivnom razvoju odnosa Srbije i Albanije i pozitivnom razvoju tzv. briselskih razgovora između Beograda i Prištine”, naglasio je Crnadak.

Upoznao je norveškog kolegu da je “BiH u prošloj godini imala najveći napredak kada su u pitanju evropske integracije”. Razgovarali su i o odnosima sa NATO-om, ali i određenim stvarima koje se tiču isključivo bilateralnih odnosa, napomenuo je Crnadak.

“BiH sa jednom ovako snažnom, moćnom zemljom, ekonomski posebno, ima suficit u spoljno-trgovinskoj razmjeni. Međutim, radi se o tome da imamo veoma nizak intenzitet te spoljno-trgovinske razmjene koja je na nivou 15 miliona eura za cijelu prošlu godinu. Zjednički dogovor je da se učini sa obje strane napor da se i tu stvari pomjere naprijed”, poručio je Crnadak.

Razgovarali su i o odnosima i saradnji na multilateralnom planu dogovarajući se o nekoliko pojedinačnih kandidatura koje će uslijediti u narednim godinama. Crnadak je izrazio uvjerenje da će ova posjeta biti doprinos i daljnjem razvoju odnosa dvije zemlje.

Brende izrazio je zadovoljstvo što je ponovo u Sarajevu.

“Postoji snažno prijateljstvo između BiH i Norveške, ovdje imamo ambasadu, ali i nekoliko partnerstava koja su od ključne važnosti. Norveška snažno podržava BiH na njenom putu ka članstvu u EU. Mislimo da je prisustvo EU u cijeloj Jugoistočnoj Evropi od ključne važnosti”, istakao je norveški ministar na zajedničkoj konferenciji za medije sa Crnatkom.

On je izrazio mišljenje da će EU u BiH “igrati važnu ulogu”.

“Zato se nadamo da će BiH vrlo brzo primiti status kandidata. Mislim da ćemo nastaviti da radimo na daljim investicijama u BiH. U Norveškoj imamo brojnu bh. dijasporu, više od 17.000 njih živi tamo i dobro su integrisani. Norveška i dalje podržava sve ono što rade vlasti BiH, integritet ove zemlje”, poručio je Brende.