Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Schulz želi treći mandat predsjednika Evropskog parlamenta

Martin SCHULZ President of the European Parliament

Martin Schulz je pokrenuo diskretnu kampanju za ostanak na poziciji predsjednika Evropskog parlamenta u trećem uzastopnom mandatu. Jedan od njegovih najvjernijih pristalica je Jean-Claude Juncker, predsjednik Evropske komisije.

Schulz je svoju kampanju započeo sa zastupnicima u Evropskom parlamentu i drugim vodećim političkim figurama u Parlamentu s ciljem da ga njegove kolege ponovo izaberu za treći uzastopni mandat u januaru 2017. godine, saopćilo je više zvaničnika za portal EurActiv.

Schulzove pristalice su rekle da nema smisla da on napusti poziciju prije završetka petogodišnjeg mandata zato što je započeo ličnu kampanju za unapređivanje utjecaja i vidljivosti Parlamenta.

Njemački socijaldemokrata je Evropski parlament pretvorio u mjesto gdje državni lideri izlažu svoja mišljenja o glavnim izazovima Evropske unije. Njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Francois Hollande držali su govore prošlog septembra, dok premijer Velike Britanije David Cameron može prisustvovati plenarnoj sesiji nakon što predstavi svoje prijedloge za pregovore o poziciji Velike Britanije u EU.

Njemački političar se smatra jedinim sposobnim za održavanje discipline u Socijalističkom izaslanstvu, i time održava “veliku koaliciju” između socijalista i Evropske narodne partije (EPP), dodali su zvaničnici.