Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
EU u fokusu

Migranti neće biti vraćani u Austriju, nego u Italiju i Grčku

05/07/2018

Njemački ministar unutarnjih poslova Horst Seehofer izjavio je u četvrtak u Beču da tražitelji azila s njemačke granice neće biti vraćani u Austriju, nego u Grčku i Italiju, odakle dolazi tri četvrtine migranata i najavio sastanak s tim zemljama o potpunom zatvaranju južne mediteranske rute.

“Migranti neće biti vraćani u Austriju, nego u Italiju i Grčku. Bit će vraćani iz prihvatnih centara koji će se uspostaviti u blizini austrijsko-njemačke granice”, rekao je Seehofer nakon sastanka s austrijskim kancelarom Sebastionom Kurzom, vice-kancelarom Heinz-Christian Stracheom i ministrom unutarnjih poslova Herbertom Kicklom.

“Niko ne želi da Austrija bude odgovorna za azilante za koje su odgovorne Italija i Grčka”, rekao je.

Seehofer je najavio da će o zatvaranju južne mediteranske rute razgovorati s grčkim i talijanskim kolegom sljedeće sedmice u Innsbrucku, na margini neformalnog sastanka ministara unutarnjih poslova zemalja članica EU-a, prenosi Reuters.

Seehofer je istaknuo da je pitanje migracija toliko kompleksno da će o tome morati pregovorati predsjednici vlada Angela Merkel, Guiseppe Conte i Aleksis Cipras.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.