Seehofer: Zaustaviti put Turske ka EU

Horst Seehofer

Čelnik njemačke Kršćanske socijalne unije (CSU), sestrinske stranke Kršćanskih demokrata (CDU) kancelarke Angele Merkel, izjavio je da bi Europska unija trebala izvući zaključke iz napada na političke protivnike u Turskoj i najava Ankare za vraćanjem smrtne kazne te suspendirati pristupne pregovore Turske za članstvom u EU.

“Za takvu zemlju ne može biti ukidanja viznog režima. Najmanje što bi EU trebao učiniti jest suspendirati pristupne pregovore”, kazao je čelnik CSU-a Horst Seehofer, kako prenosi Hina.

Seehofer, premijer Bavarske, na kongresu stranke u Muenchenu poručio je da Turska ne zaslužuje uspostavu slobodnog viznog režima te da bi Brisel trebao suspendirati pregovore o članstvu.

Govoreći o migrantskoj krizi, ponovio je da se po tom pitanju razilazi s kancelarkom Merkel, ali da se oboje sada moraju usredotočiti da spriječe pobjedu ljevičarske vlade.

Manje od godinu dana pred opće izbore, Seehofer je na kongresu potvrdio da će i dalje ustrajati na ograničenju ulaska u zemlju od 200.000 migranata godišnje, u odnosu na 900.000 koliko je ušlo prošle godine.

“Ja po tom pitanju neću prodati dušu CSU-a. Naš neprijatelj nije CDU, uvijek smo se razmimoilazili oko nekih pitanja. Naš neprijatelj je ‘crvena-crvena-zelena’ koalicija”, kazao je Seehofer.