Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sistem kvota u EU “neće funkcionirati”

bohuslav-sobotka-1

Češki premijer je ponovio u nedjelju da odbija sistem obaveznih kvota imigranata koje je predložila Evropska komisija, ocijenivši da one neće funkcionirati, uoči sastanka u Briselu o ovoj temi koja dijeli Evropljane.

– Kvote neće funkcionirati, ljudi koji traže azil u Evropi, ne traže ga u Mađarskoj, Slovačkoj, Rumuniji ni Republici Češkoj već u Njemačkoj i Švedskoj, jer oni žele tamo živjeti – rekao je Bohuslav Sobotka razgovora na televiziji.

– Ako bi se dijelili prema kvotama, nećemo moći da ih zadržimo u prihvatnim centrima – dodao je on, “njima će biti lako da odu u zemlje u koje su prvobitno željeli”.

Češka Republika, Mađarska, Poljska i Slovačka su u nekoliko navrata isključile mogućnost da prime imigrante prema sistemu kvota koje je predložila Evropska komisija, odbijajući pozive Njemačke na evropsku solidarnost.

– Nemoguće je napraviti korak unazad. Naš stav je čvrst (…) mi imamo pravo da damo naše mišljenje čak iako je ono različito od onog koje je dala Evropska komisija ili neke velike zemlje – saopćila je ona.

Četiri zemlje koje su dio grupe iz Višegrada su pozvale EU da pojača zaštitu svojih granica i stvore tačke sortiranja izbjeglica da bi usporile njihov priliv.

– Bojim se da ako se usvoje kvote EU neće tražiti da se sprovedu ove mjere – ocijenio je češki premijer.