Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Skupština Kosova ratifikovala SSP

kosovo

Poslanici Skupštine Kosova danas su dvotrećinskom većinom glasova prihvatili ratifikaciju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između Kosova i Evropske unije, javlja Anadolu Agency (AA).

Za ratifikaciju SSP-a glasalo je 86 od ukupno 120 poslanika. Poslanici opozicije nisu bili u sali tokom glasanja. Opozicija, koja je danas privremeno odblokirala rad Skupštine, prisustvovala je samo prvom delu sednice na kome je predstavljen nacrt zakona o SSP-u.

Poslanici su najpre sa 81 glasom “za” izglasali amandman predložen od Komisije za evropske integracije da se u tekstu nacrta zakona o ratifikaciji SSP-a, ispred reči Kosovo doda reč Republika.

Ministar za evropske integracije Bekim Collaku je predstavljajući nacrt zakona o ratifikaciji Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju istakao da će se koristi od ovog sporazuma početi nakon što on stupi na snagu.

Vlada Kosova je u petak usvojila nacrt zakona o ratifikaciji Sporazuma o stabilizaciji i Pridruzivanju (SSP) između Kosova i Evropske unije i Evropske zajednice za atomsku energiju i prosledila ga Skuštini na usvajanje.

Kosovo i Evropska komisija potisali su u utorak, 27. oktobra, u Strasbourgu Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, što je prvi ugovorni odnos Kosova i Evropske unije.

Budući da Kosovo ne priznaje pet zemalja članica EU, na početku procesa odlučeno je da SSP sa Kosovom ne sklapaju zemlje članice, kao u slučajevima drugih država potencijalnih kandidata sa Balkana, već Evropska unija. Unija je Lisabonskim sporazumom dobila status pravnog lica, a time i mogućnost da pregovara o međunarodnim sporazumima.