Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
EU u fokusu

Slovačka tužila EU zbog migrantskih kvota

02/12/2015

Slovačka je danas uložila tužbu Evropskom sudu pravde zbog obavezujućih kvota za prihvat migranata koje je usvojila Evropska unija u septembru, objavio je premijer Robert Fico.

“Slovačka je zvanično uložila tužbu Sudu pravde EU u Luksemburgu protiv Savjeta Evropske unije”, rekao je Fico novinarima.

Fico je rekao da je tužba podnesena zbog odluke ministara unutrašnjih poslova Unije od 22. septembra o obaveznim kvotama za prihvat migranata.

Više stotina hiljada migranata, među kojima je veliki broj izbjeglica koje bježe od oružanih sukoba, ušlo je u Evropu ove godine. Kvota koju je Unija predvidjela za Slovačku je oko 2.300 ljudi.

Fico je rekao da je odluka Unije donesena većinom glasova uprkos protivljenju nekih zemalja članica i da Slovačka od suda traži da je poništi i proglasi nevažećom kao i da Unija plati sudske troškove.

On je rekao da smatra da se tom odlukom narušavaju prava nacionalnih parlamenta i Evropskog parlamenta i da je, po njegovom mišljenju, odluku trebalo donijeti jednoglasno, a ne većinom glasova.

Evropska komisija je sredinom oktobra odbila analizu Češke prema kojoj mehanizam preraspodjele izbjeglica nije u skladu sa evropskim zakonima i poručila Pragu da ako zemlja odbija kvote, može sudu da tuži Evropsku uniju.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.