Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Slovačka tužila EU zbog migrantskih kvota

izbjeglice

Slovačka je danas uložila tužbu Evropskom sudu pravde zbog obavezujućih kvota za prihvat migranata koje je usvojila Evropska unija u septembru, objavio je premijer Robert Fico.

“Slovačka je zvanično uložila tužbu Sudu pravde EU u Luksemburgu protiv Savjeta Evropske unije”, rekao je Fico novinarima.

Fico je rekao da je tužba podnesena zbog odluke ministara unutrašnjih poslova Unije od 22. septembra o obaveznim kvotama za prihvat migranata.

Više stotina hiljada migranata, među kojima je veliki broj izbjeglica koje bježe od oružanih sukoba, ušlo je u Evropu ove godine. Kvota koju je Unija predvidjela za Slovačku je oko 2.300 ljudi.

Fico je rekao da je odluka Unije donesena većinom glasova uprkos protivljenju nekih zemalja članica i da Slovačka od suda traži da je poništi i proglasi nevažećom kao i da Unija plati sudske troškove.

On je rekao da smatra da se tom odlukom narušavaju prava nacionalnih parlamenta i Evropskog parlamenta i da je, po njegovom mišljenju, odluku trebalo donijeti jednoglasno, a ne većinom glasova.

Evropska komisija je sredinom oktobra odbila analizu Češke prema kojoj mehanizam preraspodjele izbjeglica nije u skladu sa evropskim zakonima i poručila Pragu da ako zemlja odbija kvote, može sudu da tuži Evropsku uniju.