Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Slovenci protiv golemog povećanja vojnih troškova

vojska slovenija

Slovenska vojska je u lošem stanju, ali je strateški cilj prema kojemu bi država u sljedećih 8 godina u obranu trebala investirati 1,2 milijarde eura pretjeran, pokazuju rezultati ankete ljubljanskog “Dela”, provedene na reprezentativnom uzorku ispitanika, objavljeni u ponedjeljak.

Čak 67 posto sudionika ankete ocjenjuje da je vojska u lošem stanju, a samo tri posto ih je stanjem zadovoljno. S druge strane, 60 posto ih je navelo da vojsku i njezinu ulogu još uvijek cijeni i da bi vojnički poziv trebalo bolje stimulirati.

Slovenci se, sudeći prema ispitivanju, ipak protive velikim ulaganjima u oružane snage, nakon što je ministarstvo obrane prošli tjedan objavilo strateški razvojni cilj po kojemu bi zemlja, zbog povećanih sigurnosnih rizika u Evropi i svijetu te zahtjeva NATO saveza za opremanje i formiranje dviju bataljonskih skupina, do 2025. trebala investirati 1,2 milijarde eura. Takvu bi investiciju bi podržalo 33 posto Slovenaca, a 45 posto ih je protiv, pokazala je anketa.

Predstavljajući nedavno planove na području odbrane u svjetlu loših ocjena obrambene spremnosti iz zadnjih godina, ministrica Andreja Katič kazala je da će se nominalni izdaci za obranu idućih godina povećavati za 20 do 30 milion godišnje, što je stopa godišnjeg rasta od 5 do osam posto, kako bi Slovenija nakon višegodišnjeg pada i rezova na području obrane postupno taj trend.

No, Katič je pritom priznala da budžetska sredstva još uvijek neće biti dovoljna za veće povećanje obrambenih kapaciteta, te da se zato razmišlja i o “alternativnim izvorima” finansiranja odbrane, bilo kroz međudržavne sporazume, najam opreme ili njezinu nabavu kroz aranžmane koji bi omogućili duže i povoljnije rokove otplate.