Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Slovenci zaustavili dalji ulaz izbjeglica

izbjeglice

Slovenačka policija počela je rano jutros intenzivnu zaštitu granice sa Hrvatskom, saopštila je Policijska uprava Maribor.

Vozu sa 1.800 migranata, koji je protekle noći oko dva časa krenuo iz Čakovca prema graničnom prelazu Središče ob Dravi, nije dozvoljen ulazak u Sloveniju, a migrante koji su pješke nastavili put, na granici je dočekala žičana ograda i slovenačka policija sa psima, koja ih nije pustila u zemlju.

Budući da između hrvatskih i slovenačkih vlasti nije bio postignut dogovor o ulasku voza u Sloveniju, odlučeno je da bude zaustavljen na posljednjoj stanici u Hrvatskoj – u Macincu, a ostatak puta migranti su nastavili pješke, javljaju hrvatski mediji.

U blizini graničnog prelaza Središče ob Dravi postavljene su ograde i raspoređen veći broj policajaca da bi bio spriječen ulaz migranata koji su sinoć vozom dovezeni iz Opatovca. Slovenačke vlasti tvrde da je voz sa migrantima poslat, uprkos tome što u Sloveniji nema kapaciteta za prijem tako velikog broja ljudi.

Slovenačka policija potvrdila je da je, zbog novonastale situacije, zatvoren ovaj granični prelaz za sav saobraćaj.

Portparol Policijske uprave Maribor Bojan Kitel rekao je da je u 4.30 časova na prelazu Središče ob Dravi dopušten ulazak samo za 150 žena i djece, pri čemu je jedna trudnica prebačena u bolnicu.

Jutros je Hrvatska prema graničnom prelazu na Grbini poslala 300 izbjeglica koji su preko zelene granice ušli u Sloveniju, a slovenačka policija ih je skupila u šatoru na fudbalskom stadionu u Raskrižju.

U Sloveniji su svi kapaciteti za smještaj migranata puni, a Austrija je saopštila da nove ne prima.