Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Slovenija ide u nova ograničenja prava na referendum

slovenija referendum

Slovenska vlada želi uvesti nove restrikcije koje će ograničiti mogućnost raspisivanja referenduma, da bi, kako navodi, spriječila da se taj institut zlorabi.

Pravo na referendum nije apsolutno i potrebno je reagirati kad se zlorabi, kazao je na konferenciji za novinare predsjednik parlamenta Milan Brglez, blizak suradnik premijera Mire Cerara i član njegove stranke. Najavio je da će u proceduru dati vlastiti prijedlog zakona po kojemu bi građanska inicijativa u postupku za iniciranje referenduma morala predočiti 2500 potpisa ovjerenih kod bilježnika, a ne samo neovjerene podatke kao do sada.

Brglez je nedavno odbio raspisati referendume o više već prihvaćenih zakona u parlamentu koje je inicirala udruga slovenskih radnika koji rade u Austriji, a smatraju da ih vlada diskriminira jer porez na dohodak bez velikog umanjenja moraju plaćati i u državi gdje rade i u zemlji čiji su državljani jer je to ocijenio pritiskom na vladu i pokušajem iznude, odnosno manipuliranjem pravom na referendum.

“Prvo na referendum ne može biti apsolutno”, kazao je Brglez, dodavši da mu je ustavni sud koji ima o tome jasne kriterije dao za pravo, te da vjeruje da će to potvrditi i Europski sud za ljudska prava kojemu su se radnici-migranti žalili na takvu njegovu odluku.

Zakonski propisi o referendumu u Slovenji su zadnjih godina više puta mijenjani, kako bi se ograničilo da građani odlučuju o zakonima koji su već prošli cijelu parlamentarnu proceduru. Tako predmetom referendumskog odlučivanja više ne može biti pitanje čiji bi sadržaj u slučaju negativnog glasovanja mogao povrijediti ljudska ili manjinska prava. To je odlučeno nakon što je zakon o većim pravima istospolnih zajednica na referendumu propao. Još prije toga, iz zakona o referendumskoj inicijativi izbačena je obveza da se raspiše referendum nakon što to zatraži trećina zastupnika u parlamentu, čime je spriječeno da vladajuću većinu u zakonodavnim potupcima blokira oporba.