Slovenija: Jača bojazan od ponovnog otvaranja balkanske rute

izbjeglice-slovenija

Zadnjih sedmica u Sloveniji jača bojazan od ponovnog otvaranja balkanske migrantske rute zbog nestabilnog stanja u Turskoj i prijetnji te države da se neće držati sporazuma o zadržavanju izbjeglica s Bliskog istoka na svom teritoriju ukoliko EU ne ispuni svoje obećanje o ukidanju viza za turske državljane, navode u četvrtak slovenski mediji.

Austrija, koja je ovog proljeća inicirala dogovor o zaustavljanju rijeke migranata preko Balkana, namjerava na svojoj južnoj granici, osim lani stavljene žice na Spielfeldu, postaviti i 40 kilometara žičane ograde na području Dravograda, piše ljubljanski dnevni list “Dnevnik”.

Tome se protive neke stranke i aktivisti koji se zalažu za dobrosusjedsku suradnju i rješavanje moguće nove izbjegličke krize na vanjskim granicama Europe, ali i ekološke udruge i stranka Zelenih, navodi slovenska tiskovna agencija STA.

Ekolozi upozoravaju da bi bodljikava žica za sprječavanje migranata mogla ugroziti prekogranični geopark Karavanke, projekt upisan europsku i svjetsku mrežu geoparkova pod zaštitom UNESCO-a, a tako i održivi program zaštite prirode podno Alpa. Austrijska ograda prema Sloveniji dio je širih planova koji predviđaju i mjere za zaštitu granice prema Italiji i prema Mađarskoj, navode slovenski mediji.

Ukoliko migranstska kriza ponovo eskalira, Austrija planira posebne mjere za zaštitu na prijelazu Brenner s Italijom te postavljanje 30 kilometara žičane ograde prema Mađarskoj u pokrajini Burgenland (Gradišće).

I slovenska vlada priprema se na potencijalno novo izbijanje izbjegličke krize, na što se već pripremaju odgovarajuće državne ustanove, a u Dobovi je ponovo uređen i očišćen prihvatni centar kroz koji su lani prolazili izbjeglice na putu kroz Sloveniju u sjeverne srednjoeuropske države.

Slovenska je vlada prema neslužbenim informacijama odlučila da takve pripreme provodi najmanje do kraja ove godine, zato se ni postavljena žica na dijelu kopnene granice s Hrvatskom neće skidati, piše ljubljanski dnevni list “Dnevnik”.

I grčki ministar za migracije Janis Muzalas ovih je dana pozvao EU da pripremi “plan B” ako bi sporazum s Turskom o zadržavanju i vraćanju ilegalnih migranata propao, Hrvatska je još u lipnju napravila “vježbu” zaustavljanja migrantskog vala na granici sa Srbijom, dok Srbija u isto vrijeme jača svoje policijske snage na granici s Makedonijom i Grčkom, navodi isti list.

Za razliku od proljetnih i početka ljetnih mjeseci, u Sloveniji je zadnjih tjedana uhvaćeno više skupina migranata pri pokušaju ilegalnog ulaska u Sloveniju.

Po podacima slovenske policije, u Sloveniji je u prihvatnim centrima i azilnim domovima s 1. kolovoza ove godine bilo registrirano ukupno 277 migranata i izbjeglica, od kojih je dio u postupku za dobivanje azila. Najviše ih je na području Ljubljane, Logateca i Postojne.