Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Slovenija mladim ratarima dijeli 12 miliona eura

poljoprivreda-stoka-gove

Slovensko ministarstvo poljoprivrede u ponedjeljak je počelo primati prijave mladih poljoprivrednika za prvi natječaj u okviru kojega će im biti dodijeljeno 12 miliona eura nepovratnih sredstava, od toga 80 posto novca koji je u okviru plana ruralnog razvoja Slovenija dobila od Evropske unije.

Za sredstva mogu kandidirati mlade “gazde” u životnoj dobi od 18 do 40 godina koji prvi put preuzimaju poljoprivredno gospodarstvo, a odobrit će im se do najviše 45.000 eura bespovratnih sredstava.

Država tako želi revitalizirati poljoprivredu u kojoj još uvijek dominiraju stariji farmeri.

Uvjet za dobivanje sredstava iz programa koji je nazvan i “start-up” pomoć za mlade u poljoprivredi jeste i da su kandidati stručno osposobljeni za rad u poljoprivredi, da imaju najmanje 10 hektara zemlje u vlasništvu, a ne u najmu, i da se tim poslom onda nastave baviti najmanje tri godine.

Program za “mlade gospodare” težak 60-ak miliona eura prihvaćen je u okviru plana ruralnog razvoja od 2014. do 2020. godine. Njime je Slovenija iz Bruxellesa dobila odobrenje za plasiranje 1,2 milijarde eura u poljoprivredu i ruralni razvitak.

Od toga 838 miliona eura dolazi iz evropskog zajedničkog proračuna, a ostalo iz državnog proračuna Slovenije, prenosi Index.hr.