Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Slovenija optužuje Hrvatsku zbog dolaska izbjeglica 

sefic123

Državni tajnik u slovenskom ministarstvu unutarnjih poslova Boštjan Šefic optužio je u petak Hrvatsku da postupa protiv propisa i evropskog aquisa jer navodno prepušta izbjeglice nekontrolirano prema slovenskoj granici, a neke od njih nije ni registrirala kako bi trebala.

“Hrvatska namjera sve migrante usmjeriti na slovensku i mađarsku granicu, što nije u skladu s pravilima EU-a i to će biti velik problem i izazov za Sloveniju”, kazao je Šefic, koji koordinira skupinu zaduženu za izbjeglice.

Šefic je kazao da Slovenija ne može otvoriti humanitarni koridor za izbjeglice jer bi time kršila usvojena evropska pravila i jer na drugoj strani nema zemlje koja bi izbjeglice, koji bi ušli u Sloveniju, primila.

Po njegovim riječima, samo u Brežicama do 14 sati je utvrđeno da je pristigla 251 izbjeglica te je za njih slovenska policija utvrdila da su preko noći nezakonito stupili u Sloveniju koja je dio šengenskog prostora.

Slovenski premijer Miro Cerar, koji je u četvrtak isključio organizaciju humanitarnih koridora kazavši da je to nekorektna i opasna ideja i da Slovenija mora čuvati vanjsku granicu Schengena, u petak još nije reagirao na zadnje izjave hrvatskog premijera Zorana Milanovića kako će Hrvatska od danas promijeniti postupanje prema izbjeglicama jer susjedne države “gledaju u stranu” i prebacuju na druge to krizno pitanje.

Slovenski mediji javljaju da je hrvatska policija od popodne promijenila dogovoreni način suradnje sa slovenskom policijom oko izbjeglica koji se pokušavaju probiti preko nekontrolirane “zelene granice” mimo graničnih prijelaza, te da se ponašaju indiferentno kad vide ilegalni prelazak granice i upozorenja slovenskih kolega, kako je javila Slovenska nacionalna televizija. Vjeruje se da će Cerar na konferenciju za novinare hrvatskog premijera reagirati popodne, u izjavi nakon sastanka nacionalnog vijeća za obranu i sigurnost.

U međuvremenu najveća oporbena slovenska stranka, koju vodi bivši premijer Janez Janša, zatražila je od vladajuće većine sazivanje izvanredno zasjedanje parlamenta o izbjegličkoj krizi, za koju tvrdi da eskalira i može poprimiti dramatične razmjere.

Obrazlažući inicijativu, predsjednik parlamentarnog odbora za kontrolu sigurnosnih službi Branko Grims, član Janšine stranke, kazao je novinarima kako se nada da će do izvanredne sjednice o izbjegličkoj krizi doći što prije.

“Zbog svog strateškog položaja i činjenice da je na vanjskoj schengenskoj granici prema Hrvatskoj, Slovenija će se naći kao najizloženija država na vrhu balkanskog koridora, suočena s masom ljutitih i iscrpljenih migranata, koje će se teško moći kontrolirati”, kazao je Grims, dodavši da situacija koju vlada ne bi mogla kontrolirati može ugroziti nacionalnu sigurnost i izazvati velike gospodarske štete.