Iz EU o prijedlogu Srbije

Sporazum Beograda i Prištine mora biti održiv

thaci-vucic-mogherini

Dačić je danas rekao da je razgraničenje zvanični prijedlog Beograda za rješavanje kosovskog pitanja u dijalogu sa albanskom stranom, ali da još nije određeno gdje bi bila linija razgraničenja

Rješenje za odnose Beograda i Prištine mora da bude održivo, zasnovano na uzajamnoj saglasnosti i u skladu sa međunarodnim pravom i pravom EU, izjavila je portparol EU Maja Kocijančič, povodom izjave ministra spoljnih poslova Srbije Ivice Dačića o razgraničenju kao zvaničnom prijedlogu Beograda za rješavanje kosovskog pitanja.

Kocijančičeva je istakla da je u toku rad na pravnoobavezujućem sporazumu o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa, koji će donijeti trajno rješenje za sva otvorena pitanja.

“To rješenje mora da bude održivo i realno, zasnovano na uzajamnoj saglasnosti i u skladu sa međunarodnim pravom i pravom EU, kao i da bude prihvatljivo za sve države članice EU”, rekla je Kocijančičeva za Tanjug.

Ona je ocijenila da je sveobuhvatan pravnoobavezujući sporazum hitan i ključan za napredak Srbije i Kosova ka EU, kao i za stabilnost u regionu.

Dačić je danas rekao da je razgraničenje zvanični prijedlog Beograda za rješavanje kosovskog pitanja u dijalogu sa albanskom stranom, ali da još nije određeno gdje bi bila linija razgraničenja.

“Pitanje gdje bi bila linija razgraničenja još nije određeno, jer to pitanje, ukoliko prijedlog bude prihvaćen, treba da se definiše u dijalogu Beograda i Prištine”, rekao je Dačić novinarima poslije skupa “Svijet u previranju i budućnost Evrope i Balkana”.