Sporazum o Brexitu može biti model za veze EU s Ukrajinom i Turskom

Sigmar Gabriel

Sporazum Evropske unije s Britanijom o odnosima dviju strana nakon Brexita mogao bi poslužiti kao model za veze s drugim zemljama koje žele što tješnje odnose s blokom, ali još nisu spremne da mu se pridruže, izjavio je njemački ministar vanjskih poslova Sigmar Gabriel.

Britanija je u ovom mjesecu dobila zeleno svijetlo za početak razgovora o budućim odnosima s EU, dok London tvrdi kako želi tješnje veze s članicama bloka nego s bilo kojom trećom zemljom.

U intervjuu za novine medijske grup Funke objavljenom u utorak, Gabriel je izjavio da bi takav sporazum mogao ponuditi rješenje za to kako bi blok mogao upravljati vezama s dvije velike zemlje koje još nisu njegove članice.

– Ne mogu zamisliti Tursku ili Ukrajinu kao članice EU u narednih nekoliko godina. Ukoliko nađemo dovoljno razborit sporazum s Britanijom koji regulira njene veze s Evropom nakon Brexita, to bi mogao biti model i za druge zemlje, Ukrajinu a također i Tursku – kazao je.

Turska, koja je decenijama kandidat za članstvo u EU, već ima carinsku uniju s EU-om koja omogućuje trgovinu većinom roba bez carina.

– Jedna od mogućnosti bila bi ponuda Ankari ‘novog tješnjeg oblika carinske unije’ – kazao je Gabriel, iako također tvrdi da bi se za takav projekat moralo čekati na promjene u turskom političkom životu.

Na hiljade ljudi, među kojima su i njemački državljani, uhapšeno je u Turskoj u okviru vladine kampanje gušenja navodnih pristalica propalog puča 2016. godine.

Sporazum EU i Ukrajine o “širokoj i sveobuhvatnoj zoni slobodne trgovine” zvanično je stupio na snagu u septembru i ima za cilj omogućavanje slobodne razmjene roba, usluga i kapitala, kao i bezviznog režima na kratke vremenske periode.

Ukrajinska nastojanja za tješnjim vezama s EU-om bila su jedna od pokretačkih snaga iza narodnog ustanka u kome je svrgnut proruski predsjednik države 2014. godine, što je navelo Moskvu da anektira ukrajinski Krimski poluotok i podrži proruske separatiste u još nerješenom sukobu na istoku zemlje, podsjeća agencija Reuters.