EU u fokusu

Srbija favorit za pristupanje EU nakon 2019.

17/06/2015

Izaslanik Evropskog parlamenta Franc Bogovič izjavio je sinoć da će Srbija, prema njegovom mišljenju, biti prva zemlja koja će poslije 2019. godine, kad se EU ponovno otvori za nove članice, ući u tu zajednicu.

Bogović je na lipanjskom summitu Srpska asocijacije menadžera podsjetio da je predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker rekao da nijedna zemlja ne može ući u EU do kraja 2019. godine, a da su u najužem krugu nakon tog datuma na zapadnom Balkanu Srbija i Crna Gora.

On je naveo da je Srbija u prethodne dvije godine napravila veliki posao u reformi poslovnog ambijenta i zakonodavstva, ali i za poboljšanje odnosa u regiji.

Svi parlamentarci koji prate Srbiju u Evropskom parlamentu suglasni su da bi Srbija ove godine trebao otvoriti prva poglavlja, rekao je on i čestitao vladi na, do sad provedenim reformama.

Prema njegovim riječima, ne mogu sve zemlje zapadnog Balkana istovremno ući u EU, navodeći da su Srbija i Crna Gora u prednosti.

Bogović je rekao i da su sredstva koje Srbija dobiva iz pretpristupnih programa EU mala, navodeći da Srbija do 2020. iz tih fondova ima 1,5 milijade eura, a da je, primjerice, Slovenija u razdoblju od 2007. do 2013, godine uložila tri, a dobila šest milijardi eura.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.