Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Srbija ne može u EU dok ne ispuni zahtjeve Hrvatske

miro kovac

Hrvatska traži da Srbija ukine nadležnost za ratne zločine na području cijele bivše Jugoslavije i osigura prava hrvatskoj manjini kako bi mogla zaključiti pristupne pregovore s Evropskom unijom, rekao je hrvatski ministar vanjskih i evropskih poslova Miro Kovač u intervjuu objavljenom u nedjelju.

Jednako tako kao što je Beograd pod pritiskom EU-a započeo dobrosusjedski uređivati odnose s Prištinom, jednako tako mora promijeniti zakon o nadležnosti za ratne zločine na cijelom području bivše Jugoslavije i zajamčiti prava hrvatskoj manjini uređena državnim ugovorima, rekao je Kovač u intervjuu za austrijsku novinsku agenciju APA-u.

“Želimo da ove tačke uđu u pregovaračka mjerila te da tokom pregovora budu provedene. Inače pregovori neće moći biti zaključeni”, rekao je Kovač.

Kovač je podsjetio kako je Srbija zbog pritiska, posebice Njemačke i Velike Britanije da uspostavi dijalog s Kosovom, morala čekati na početak pregovora s EU-om dvije godine.

Zbog toga se niko u Srbiji “nije potužio”, rekao je Kovač aludirajući na sadašnje pritužbe Srbije da Hrvatska zbog bilateralnih pitanja koči njeno pristupanje EU-u.

Zagreb zahtijeva ukidanje zakona o nadležnosti Srbije za sve ratne zločine na prostoru cijele bivše Jugoslavije, pa tako i Hrvatske.

“Želimo sa Srbijom imati partnerstvo kako je to slučaj između Njemačke i Francuske. Partnerstvu međutim ne pripada da se Srbija postavlja kao sudac za cijelu bivšu Jugoslaviju, a time i za Hrvatsku. To je neprihvatljivo. Hrvatska očekuje da se ovaj zakon promijeni”, rekao je Kovač.