Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Srbija neće graditi zid kako bi zaustavila izbjeglice

dacic1234

Srbija neće graditi “kontra zid” kako bi zaustavila priljev izbjeglica, a od Europske unije očekuje da definira svoju politiku za rješavanje tog problema, izjavio je danas prvi potpredsjednik Vlade Srbije i šef srpske diplomacije Ivica Dačić.

On je ocijenio da je iznos od 1,7 milijuna eura, koliko je Europska unija namijenila Srbiji i Makedoniji za rješavanje pitanja izbjeglica, neozbiljan.

“Svaka zemlja pristupa ovom problemu različito i naša reakcija sigurno neće biti da pravimo ‘kontra zid’, ali to pitanje ne možemo mi rješavati, nismo mi svjetska sila”, rekao je Dačić na konferenciji za novinare nakon sastanka s predstavnicima misije OESS-a u Ukrajini, javio je Tanjug.

On je dodao da Srbija ima svojih ekonomskih problema i da će pokazati solidarnost, ali da očekuje od EU da jasno definira politiku kada je riječ o migrantima.

Na pitanje što bi Srbija uradila ukoliko bi Mađarska počela vraćati izbjeglice, on je odgovorio da ne želi razgovara o tome “što će biti i kada će biti”.

Naglasio je da to nije jednostavno pitanje jer se, kako je naveo, ne radi o stotini već o mnogo više ljudi koji “nisu švercana roba, pa da se njima manipulira”.

“To gdje će se vraćati, to je već pitanje toga što EU nema zajedničku politiku. Gdje se oni vraćaju? U zemlju odakle su došli pošto su prešli pola svijeta bez viza i putovnica? Veliko pitanje je gdje će oni biti vraćeni”, naglasio je Dačić.

Dodao je da je neupotpunjenost pravila EU u vezi s migracijama dovela do toga da svaka zemlja pristupa tom problemu različito.

“Ako ih netko negdje ne evidentira to znači da se ti migranti tamo ne vraćaju. Da li to znači onda da mi ne trebamo nikog evidentirati? Što je poruka EU? Da imamo kaos? S druge strane, ako bismo se pridržavali toga, treba nekome pasti na pamet da ih sve vrati. To nije realno i te utopističke teorije se neće tako jednostavno završiti”, rekao je Dačić.

On je najavio da će u petak i subotu biti održan sastanak ministara vanjskih poslova EU, kojem će prisustvovati i ministri vanjskih poslova zemalja kandidata, a na kojem će biti riječi o migrantima.

Dačić je dodao da će u listopadu biti održana konferencija o migrantima pod pokroviteljstvom EU, a da će 9. rujna u Beogradu biti ministar vanjskih poslova Luksemburga s kojim će razgovarati o europskim integracijama Srbije i migrantskoj krizi.