Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Srbija uputila protestno pismo zbog izložbe o Stepincu

Evropski parlament

Voditelju srpske Misije pri Evropskoj uniji u Bruxellesu, ambasadoru Dušku Lopandiću, dana je instrukcija uputiti oštar protest zbog izložbe i konferencije “Hrvatski svetac kardinal Stepinac” u Evropskom parlamentu, priopćilo je danas Ministarstvo vanjskih poslova Srbije, javlja Tanjug.

Ambasador Lopandić uputio je protestna pisma predsjedniku Evropskog parlamenta, predsjedavajućem Odbora za vanjske poslove Evropskog parlamenta, predsjedniku Evropske narodne stranke, a obavijestit će i izvjestitelja za Republiku Srbiju i druge zastupnike EP-a.

Izložbu i skup o Stepincu organizira poslanica Hrvatske seljačke stranke Marijana Petir u saradnji s Hrvatskim katoličkim sveučilištem, Uredom za kulturna dobra Zagrebačke nadbiskupije i Radnom grupom EPP za međukulturni i religijski dijalog.

U pismima, Ministarstvo vanjskih poslova Republike Srbije ukazuje na neprihvatljivost organiziranja izložbe kojom se veliča lik i djelo kardinala Stepinca, koji se predstavlja kao “istinski biser katoličke crkve i hrvatskog naroda”, a kojeg srpski narod i Srpska pravoslavna crkva smatraju odgovornim za masovne zločine protiv srpskog i drugog nehrvatskog življa tokom Drugog svjetskog rata.

Također se u pismima navodi kako je Stepinac osuđen 1946. godine u Zagrebu (Vrhovni sud NR Hrvatske) na 16 godina zatvorske kazne i gubitak građanskih i političkih prava u trajanju od tri godine zbog svog djelovanja i poticanja na zločine, izdaju i suradnju s ustaškim režimom i masovnog pokrštavanja desetine tisuća Srba.

Ukazuje se, također, da je papa Franjo zaustavio proces kanonizacije Stepinca nakon razgovora koji su državni i crkveni dužnosnici Republike Srbije s njim vodili, kao i da je osnovano zajedničko Povjerenstvo Vatikana i SPC-a koje treba ispitati čitav slučaj.

Također se podsjeća i da je predsjednik Srbije Tomislav Nikolić aktivno angažiran na prikupljanju dokumentacijskog materijala koji treba biti stavljen na uvid spomenutom Povjerenstvu, kako bi argumenti koji govore protiv kanonizacije Stepinca bili uzeti u obzir.

U pismima se, na kraju, ističe da je ovo pitanje vrlo važno ne samo za odnose s Vatikanom, već prije svega s Hrvatskom, “jer bi se neuvažavanje istrijskih činjenica i uloge Stepinca tijekom NDH u Drugom svjetskom ratu odrazilo na proces suštinskog pomirenja između dvije zemlje, kao i na regiju”.