Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ahmetović: Posebna sjednica o upotrebi bosanskog jezika u RS-u

sadik ahmetovic1

Poslanici u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, njih pet, uputilo je zahtjev za sazivanje posebne sjednice Doma na kojoj će jedina tačka dnevnog reda biti rasprava o kršenju ustavnog prava Bošnjaka na slobodno korištenje i upotrebu bosanskog jezika u Republici Srpskoj.

Jedan od onih koji je tražio sazivanje ove sjednice je poslanik Stranke demokratske akcije (SDA) Sadik Ahmetović koji je novinarima kazao da je to vrlo bitno pitanje budući da djeci u RS-u u knjižicama piše “jezik bošnjačkog naroda”.

To je za Ahmetovića diskriminacija bošnjačke djece u RS-u u pogledu izučavanja maternjeg jezika, a zbog toga ova tema zaslužuje posebnu sjednicu i jasne zaključke Vijeća ministara koji će biti obavezujući.

Osim Ahmetovića zahtjev su uputili poslanici iz Socijaldemokratske partije (SDP) Denis Bećirović i Mirsad Mešić, poslanik SDA Senad Šepić te poslanik Stranke demokratske aktivnosti (A-SDA) Jasmin Emrić.

Ustavni sud BiH donio je odluku da bošnjački narod ima pravo da jezik kojim govori nazove kako želi, vlasti u RS-u osporavaju izučavanje bosanskog jezika u školama na području tog entiteta te je umjesto bosanskog jezika bošnjačkoj djeci u knjižice upisano “jezik bošnjačkog naroda”.