Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Srbiji odobreno 84,8 miliona eura iz IPA programa EU

vučić

Između Vlade Srbije i Evropske komisije potpisan je finansijski sporazum kojim se Srbiji odobravaju sredstva u iznosu od 84,8 miliona evra iz Instrumenta za pretpristupnu pomoć – IPA za 2014 godinu.

Sredstva koja su odobrena namenjena su realizaciji projekata u oblastima reforme državne uprave, konkurentnosti, energetike, unutrašnjih poslova, zapošljavanja, navodi se u saopštenju Službe za medije Vlade Srbije.

Između ostalog, u okviru programa biće finansirano unapređenje zapošljavanja mladih, finansiranje inovativnih malih i srednjih preduzeća bespovratnim sredstvima, smanjenje štetnih emisija u bloku A4 termoelektrane Nikola Tesla, jačanje kontrole granice, podršku unapređenju upravljanja imovinom lokalnih samouprava, rekonstrukcija dečjih igrališta, rekonstrukcija tri administrativna prelaza Jarinje, Končulj i Mučibabe, podrška usklađivanju sa propisima EU u različitim oblastima.

Kako je navedeno u daljem tekstu saopštenja, nakon uspešno sprovedenog procesa pripreme IPA programa za 2014. godinu, Evropska komisija je u decembru 2014. godine, odobrila 187,1 miliona evra Srbiji.

Za taj iznos u junu 2015. godine potpisan je Finansijski sporazum za sredstva u iznosu od 102,3 miliona evra, dok se Finansijskim sporazumom koji je potpisan danas, odobrava korišćenje preostalih 84,8 miliona evra.

„Najveći deo sredstava odobrenih Finansijskim sporazumom, u iznosu od 65,6 miliona evra će biti sproveden po modelu indirektnog upravljanja, što znači da će nacionalne institucije sprovoditi program, dok će Ministarstvo finansija biti odgovorno za sprovođenje nabavki, ugovaranje i finansijsko upravljanje“, navedeno je u saopštenju.

S obzirom na napredak u rešavanju pitanja kapaciteta Kancelarije za reviziju sredstava EU, ukinuta je suspenzija zahteva za isplatu sredstava za predfinansiranje Programa IPA 2013 iz juna ove godine i Evropska komisija je odobrila prvu uplatu sredstava u iznosu od skoro 21 milion evra.

Sporazum su danas potpisali ministarka za evropske integracije i nacionalni IPA koordinator Jadranka Joksimović i direktorka u Generalnom direktoratu za susedsku politiku i pregovore o proširenju Chaterine Wendt.