Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Šta građani država članica zaista misle o Evropskoj uniji

eu

Prema prvim rezultatima ispitivanja Eurobarometra o stavovima Evropljana prema EU, glavnim izvorima zabrinutosti i stanju u ekonomiji, koje je provedeno 7. do 17. novembra prošle godine u 11 zemalja članica građani imaju pozitivno stajalište prema EU-u, dok je u proljetnom istraživanju 2015. takvih bilo u 15 zemalja. Najpozitivniju sliku o EU-u imaju Rumuni 57 posto, Poljaci 55 posto, Irci 54 posto, Litvanci 53 posto i Hrvati 51 posto.

U 15 zemalja članica građani imaju neutralno stajalište prema EU, što je pet zemalja više nego u proljetnom istraživanju. Najnegativniju sliku o EU imaju na Kipru, samo 22 posto ih ima pozitvno stajalište, te u Austriji 23 posto.

Imigracije su za većinu građana u Evropskoj uniji najvažnije pitanje, čak za 58 posto anketiranih to je pitanje najvažnije, što je za 20 posto više nego u proljeće 2015. Na drugom mjestu je terorizam, 25 posto anketiranih je stavilo terorizam na prvom mjesto, osam posto više u odnosu na proljetno istraživanje, a na trećem ekonomska situacija, nezaposlenost i stanje javnih finansija u državama članicama, 21 posto, što je šest posto manje u odnosu na proljeće prošle godine.

Najbolja država za život na planeti je… Zar ste sumnjali?

Za Hrvate je najvažnije pitanje nezaposlenost, za njih 61 posto, zatim ukupna ekonomska situacija, 31 posto, javni dug, 26 posto, inflacija i povećanje životnih troškova, 19 posto, imigracija, 11 posto.

Što se tiče ekonomskee situacije u njihovim zemljama, 40 posto na nivou EU smatra da je dobra, a 57 posto da je loša.

Očekivano, najpozitivniju sliku o svoj ekonomiji imaju Nijemci, njih 86 posto, zatim Maltežani i Luksemburžani 85 posto, Danci 83 posto, Holanđani 79 posto, Šveđani 76 posto. Uvjerljivo najlošije svoje ekonomiju ocjenjuju Grci, samo tri posto misli da je stanje dobro, a slijede Portugalci 8 posto, Špani i Bugari 9 posto, Francuzi 14 posto.