Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kanadski premijer: Izbjeglice iz Sirije su budućnost naše ekonomije

Justin Trudeau during his visit with the Toronto Star editorial board.

Premijer Kanade Justin Trudeau je izjavio u Davosu da izbjeglice iz Sirije koje je prihvatila njegova zemlja vidi kao budućnost kanadske ekonomije, javlja Anadolu Agency (AA).

Trudeau je u svome obraćanju na Svjetskom ekonomskom forumu (WEF) u Davosu rekao da su najnovije izbjeglice prihvatili kao nove Kanađane.

“Kada su izbjeglice stigle u našu zemlju, mi smo ih prihvatili kao nove Kanađane i kao budućnost ekonomije naše zemlje. Raznolikost je pokretačka snaga za investicije, doprinosi kreativnosti i obogaćuje naš svijet”, kazao je kanadski premijer.

Istakao je također kako je moguće poduzeti korake i u vezi sa klimatskim promjenama bez ugrožavanja ekonomskog i privrednog rasta.

“Industrijska revolucija koja je pred nama će, siguran sam, donijeti velike promjene cijelom svijetu”, istakao je Trudeau.

Danas je u Davosu počeo Forum koji će trajati do 23. januara, a u tom planinskom švicarskom mjestu se okupilo više od 2.500 učesnika, među kojima su lideri država ili vlada više od 40 zemalja i više od 500 biznismena.

Glavne teme ovogodišnjeg Foruma su izbjeglička kriza, klimatske promjene i drugi gorući problemi na globalnom nivou.