Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Britanski magazin se izvinio Anadolu Agency

statesman

Britanski magazin “New Statesman” uputio je izvinjene Anadolu Agency (AA) zbog neistinitih navoda sadržanih u članku Slavoja Žižeka o Turskoj.

Poznati magazin se izvinio Anadolu Agency zbog izmišljotina koje su sadržane u tekstu Žižeka pod naslovom “Moramo pričati o Turskoj”, koji je “New Statesman” na svom internet portalu objavio 9. decembra.

Kada se dokazalo da je izvor argumenata na kojima je zasnovan članak izmišljen, New Statesman je odmah povukao relevantne dijelove članka sa svog portala.

Magazin je povukao dio teksta koji se odnosio na nepostojeću izjavu šefa obavještajne službe Republike Turske Hakana Fidana za AA u kojoj je navodno osudio rusku vojnu intervenciju u Siriji, optužujući Moskvu za pokušaj da uguši islamističku revoluciju u Siriji i kazao da je ISIS realnost te da se mora prihvatiti činjenica da se ne može uništiti dobro organizovana struktura kao što je ova organizacija.

U toj izmišljenoj izjavi Fidan je, navodno, pozvao kolege iz zapadnih zemalja da preispitaju svoja razmišljanja o islamskim političkim strujama, ostave po strani cinički mentalitet i osujete planove Vladimira Putina da slomi sirijske islamističke revolucionare.

“Uklonili smo izjavu. Izvinjavamo se Anadolu Agency za ovu pogrešku”, naveli su iz britanskog magazina.

Inače, u svome tekstu u New Statesmanu, Žižek je svjesno koristio izvore koji su poznati po proizvodnji izmišljenih vijesti.