Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Messi propušta Copa Americu zbog suđenja za utaju poreza?

messi argentina

Suđenje Lionelu Messiju i njegovom ocu Jorgeu zbog porezne prevare održat će se na sudu u Barceloni od 31. maja do 3. juna ove godine.

Najbolji svjetski nogometaš i njegov otac Jorge optuženi su da su oštetiti španski državni budžet za 4,2 miliona eura u periodu između 2007. i 2009. godine, a državni tužitelj traži 22 mjeseca zatvora ukoliko budu proglašeni krivima.

Tužitelj tvrdi da je Messijev otac osnovao mrežu lažnih kompanija u Urugvaju, Belizeu, Švicarskoj i Velikoj Britaniji kako bi od španskih poreznika prikrio određene sponzorske prihode. Godine 2013. Messi i njegov otac već su platili španskim poreznicima pet miliona eura zbog neplaćenog poreza.

Lionel Messi ima špansko državljanstvo od 2005., a magazin Forbes procjenjuje da je u posljednjih deset godina zaradio 350 miliona dolara.

Kako sada stvari stoje Messi bi zbog suđenje mogao propustiti početak jubilarne 100. Copa Americe. To takmičenje počinje 3. juna, a jasno je da će Messi zbog suđenje propustiti finalne pripreme Argentine za to takmičenje. Pitanje je koliko će Messi biti psihički spreman za to takmičenje.