Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Stav EU: Sve strane poštuju iranski nuklearni sporazum

iran

Sve strane u iranskom nuklearnom programu poštuju njegove odredbe, saopćila je u četvrtak Evropska unija, uprkos optužbama Teherana da se novim američkim sankcijama krši sporazum.

Iranske vlasti tvrde da nove američke kaznene mjere krše sporazum iz 2015. godine sa svjetskim silama kojim su ublažene sankcije Iranu u zamjenu smanjenje obima nuklearnog programa, dok je američki predsjednik Donald Trump u više navrata zaprijetio da će odustati od njega.

– Smatramo da su do sada sve strane ispunile svoje obaveze iz sporazuma – izjavila je Catherine Ray, glasnogovornica šefice evropske diplomatije Federice Mogherini, na brifingu za novinare u Bruxellesu.

– Očekujemo da se nastavi s poštovanjem sporazuma – izjavila je Ray, upitana da prokomentira iranske optužbe.

Ray je kazala da temelji svoj optimizam na sastanku od 21. jula komisije koja je okupila Iran i ostale strane u sporazumu kako bi raspravljali o njegovoj provedbi. Komisijom je predsjedala Mogherini.

Ured Mogherini tada je objavio saopćenje u kome navodi da su učesnici sastanka potvrdili svoje kontinuirano obavezivanje prema sporazumu i “naglasili su potrebu potpune i efikasne provedbe sporazuma u konstruktivnoj atmosferi”.

Ray je izjavila da zajednička komisija omogućuje da iranski stavovi o novim američkim sankcijama budu temom opširne rasprave.

Sjedinjene Države u srijedu su uvele nove sankcije zbog iranskog programa balističkih projektila, navodnih kršenja ljudskih prava i podrške libanskom Hezbollahu, koji Washington naziva terorističkom grupom.

Nakon postizanja sporazuma, Washington i EU ukinuli su sankcije povezane s iranskim nuklearnim programom za koji je Zapad tvrdio da je bio namijenjen u vojne svrhe, ali je Teheran naglašavao da je bio miroljubiv.

Mogherini će otputovati u Teheran u subotu kako bi prisustvovala inauguraciji Hassana Rouhanija, koji je reizabran na drugi predsjednički mandat u maju.

Članice EU, Britanija, Francuska i Njemačka, koje su potpisale sporazum skupa s Rusijom, Kinom i Sjedinjenim Državama, čvrsto podržavaju dogovor s Teheranom koji kritikuje Trumpova administracija i prijeti da će odustati od njega, prenosi AFP.