Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Stier: Pitanje razgraničenja sa Slovenijom nema veze sa nadzorom na granicama

stier

Ministar vanjskih i europskih poslova Davor Ivo Stier danas je u Saboru poručio kako se Hrvatska neće vratiti u arbitražni postupak o razgraničenju sa Slovenijom. Poručio je kako aktivirana EU direktiva o nadzoru granica nema veze sa pitanjima razgraničenja, javlja Anadolu Agency (AA).

Stier je komentirao gužve na granici pri ulasku u Sloveniju, te koliko arbitražni postupak između dvije zemlje oko Piranskog zaljeva može utjecati na to.

“Mi imamo odluku Sabora koja je jednoglasno donesena i mi smo se jasno povukli iz arbitražnog postupka upravo zato što je Slovenija kršila taj arbitražni postupak. To je stav ove Vlade i svih političkih snaga u Hrvatskoj i to se neće promijeniti“, kazao je Stier.

Pozvao je slovensku stranu na dijalog te istaknuo kako je između Hrvatske i Slovenije na snazi ranije potpisan Sporazum o pograničnom prometovanju i suradnji koji za cilj ima izbjegavanje incidenata na granici.

Stier kaže kako je sa slovenskom kolegom Karlom Erjavcom nakon sastanka ovaj sporazum obnovljen i na snazi.

“Što se definiranja granične crte tiče, mi smo otvoreni za dijalog sa Ljubljanom, ali je jasna odluka Sabora Hrvatske“, istaknuo je Stier.

Poručio je kako resorna ministarstva čine sve kako bi se problem zastoja na hrvatsko-slovenskoj granici riješio i kako je to vrlo važno pitanje za Hrvatsku kao turističku zemlju, što je jutros poručio i hrvatski premijer Andrej Plenković na početku sjednice Vlade.

Stier je naglasio kako je smisao europske uredbe o pojačanim kontrolama na granicama jačanje sigurnosnog aspekta, a ne pitanje razgraničenja pojedinih zemalja.

Smatra kako ni Sloveniji ne bi odgovaralo “maltretiranje turista“ koji preko Slovenije dolaze iz raznih zemalja Europske unije.

O ovom pitanju očitovala se i hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović koja je uputila pismo Europskoj komisiji.

Na granici Slovenije i Hrvatske, posebno na graničnom prijelazu Bregana, pri ulasku u Sloveniju se stvaraju višesatne gužve.