Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sturgeon: Škotski parlament bi mogao blokirati Brexit

Nicole Sturgeon

Nicola Sturgeon, premijerka Škotske izjavila je danas da bi škotski parlament mogao blokirati izlazak Velike Britanije iz Evropske unije, prenosi Anadolu Agency (AA).

Sturgeon je za BBC izjavila da će zatražiti od škotskog parlamenta da ne da svoj “zakonodavni pristanak” za izlazak Velike Britanije iz EU.

Birači u Škotskoj dali su većinsku podršku ostanku u Evropskoj uniji. Ipak, u korist izlaska presudili su glasovi većinskog biračkog tijela iz Engleske.

No, Škotska nacionalna partija na čijem je čelu Sturgeon nema većinu u parlamentu uprkos popularnosti.

Sturgeon je rekla da vjeruje da će pristanak škotskog parlamenta biti potreban za pitanje izlaska Velike Britanije iz EU, ali je priznala da će britanska vlada vjerovatno zauzeti “veoma drugačiju poziciju” po tom pitanju.

Ona je jučer najavila da će pokrenuti neposredne razgovore sa nacijama i institucijama Evropske unije kako bi pronašli način da njena zemlja ostane u Uniji, bez obzira na odluku Velike Britanije o izlasku iz EU.

Dodala je da je novi referendum o nezavisnosti Škotske od Velike Britnije, također, kao jedan od prijedloga koji se nalaze na stolu.