U izvještaju o napretku BiH osudit će referendum u RS-u

dubravka_suica

Hrvatska zastupnica u Evropskom parlamentu Dubravka Šuica izjavila je kako će referendum o uspostavljanju dana Republike Srpske doživjeti osudu u sklopu redovitog izvještaja o napretku Bosne i Hercegovine jer destabilizacija BiH nikome ne odgovara, posebice imajući u vidu činjenicu da se Bosna i Hercegovina opredijelila za evropski put, priopćeno je u srijedu iz njezinog ureda u Bruxellesu.

Šuica je nakon zaključaka Vijeća Evropske unije o BiH dodala “da će se naći način kako upozoriti Dodika na štetno ponašanje”.

Godišnje izvješće Evropske komisije o napretku Bosne i Hercegovine bit će objavljeno 9. novembra, a Evropski parlament će krajem novembra dati svoje stajalište, što je standardna procedura za sve zemlje koje su u procesu pristupanja Evropskoj uniji.

– Smatram da je ovaj referendum bio nepotreban i neustavan te da negativna retorika nikome ne ide u korist. Referendum koji je organizirala Republika Srpska samo je jedan od pokazatelja neriješenih odnosa – istaknula je zastupnica Dubravka Šuica, naglasivši kako je referendum, uz ostalo, poslužio za podgrijavanje tenzija u predizborne svrhe.

Osim toga, poručila je kako Republika Hrvatska kao punopravna članica Evropske unije, neće i ne može mirno promatrati situaciju u Bosni i Hercegovini u kojoj Hrvati nemaju jednakopravan položaj te da će se maksimalno založiti da Hrvati budu konstitutivni narod jednako kao i ostala dva naroda i da bi to trebao biti uvjet za ulazak Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju.

Vijeće Europske unije ponovno je 17. oktobra istaknulo “svoju nedvosmislenu predanost evropskoj perspektivi Bosne i Hercegovine kao jedinstvene, ujedinjene i suverene zemlje”, ali je i pozvalo institucije Bosne i Hercegovine da pokažu ulaganje dodatnih napora, posebice u vezi s funkcioniranjem pravosuđa, borbom protiv korupcije i organiziranog kriminala te borbom protiv radikalizacije i terorizma.