EU u fokusu

Summit OESS-a u Beogradu osigurava 7.000 policajca

02/12/2015

U Beogradu se 3. i 4. prosinca održava Ministarsko vijeće Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS), a uz iznimne mjere sigurnosti glavni grad Srbije ugostit će više od 40 ministara vanjskih poslova, izaslanstva 57 država članica te organizacije i 11 zemalja mediteranskih i azijskih partnera.

Formalni dio skupa počinje u četvrtak ujutro govorima ministara i ostalih gostiju, a izaslanstva već stižu u Beograd jer tijekom dana slijedi niz radnih sastanaka na kojima se očekuje usuglašavanje stajališta i pripremanje odluka koje će se usvojiti na Ministarskom vijeću tijekom dvodnevnog sastanka.

Ministarski sastanak OESS bit će održan u beogradskoj Kombank Areni, za ovu prigodu pretvorenu u konferencijski centar, koji će primiti više od 1.000 sudionika sastanka, među kojima je najavljeno i više od 40 ministara vanjskih poslova zemalja članica OESS-a.

Skup će biti održan uz iznimne mjere sigurnosti, koje su dodatno dignute na najvišu razinu nakon nedavnih terorističkih napada u Parizu te napetosti na međunarodnoj političkoj sceni poslije incidenta u kojem je Turska oborila ruski borbeni zrakoplov SU-24 na granici sa Sirijom.

O sigurnosti sudionika brinut će oko 7.000 policajaca, u pet sigurnosnih prstenova u kojima će biti postavljeni i snajperisti.

Prema najavama u beogradskom tisku, dio sigurnosnog plana za summit OESS-a je i veoma strog protokol kojim se onemogućuju čak i slučajni susreti dužnosnika sukobljenih ili zaraćenih država.

Ministarsko vijeće OESS-a je i prvi međunarodni skup kojem će, nakon incidenta s obaranjem ruskog vojnog zrakopolova, nazočiti i ruski i turski šef diplomacije, ali njihov susret, kako se navodi, neće biti ni slučajan “ukoliko nema dogovora među njima da se susretnu”.

“Sva izaslansstva imat će svoj prostor i zasebne prostorije. Time se osigurava da ne dođe do susreta onih koji to ne žele ni na marginama ovog skupa”, navode za beogradski Blic izvori bliski organizaciji skupa.

Mediji ocjenjuju da se ovakav summit “po političkom značaju može usporediti samo s konferencijama nesvrstanih u vrijeme vladavine Josipa Broza Tita”.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.